Konačno SPAS za ćelavost

Ćelavi muškarci misle da izgledaju starije nego što jesu, kao i da su manje atraktivni i zgodni, kaže istaživanje. Međutim, ukoliko ti isti muškarci urade transplataciju kose, onda smatraju da su i atraktivniji i da izgledaju mlađe.

Podaci nisu iznenađenje s obzirom na to da bi i većina muškaraca koji nemaju kosu sebe smatrala lepšim i atraktivnijim da kosu ima.

Istraživanje je obuhvatilo 122 odrasle osobe uzrasta od 18 do 52 godine koje su ocenjivale slike 13 muškaraca. Sedam od njih 13 doživelo je gubitak kose starenjem, ali je uradilo transplataciju. Slike su zato ocenjivane pre i posle transplatacije. Ostalih 6 nije uradilo transplataciju kose i njihove slike korišćene su za poređenje.

Slike su rangirane na osnovu pretpostavljene starosti, privlačnosti, pristupačnosti i ocene uspešnosti osobe na slici.

Rezultati su bili očekivani – sve osobe sa transplatacijom kose dobile su najviše ocene.

Zato ne čudi podatak da je samo 2014. godine u SAD urađeno više od 11.000 transplatacija kose kod muškaraca. Kao glavni razlog, navodila se želja za lepšim fizičkim izgledom.

Očekuje se i u narednom periodu stalni porast broja zahteva za transplatacijom kose, i to ne samo u SAD već i u većini razvijenih zemalja.

Istraživanje navodi i mogući rizik od loše urađene transplatacije, pa se savetuje odlazak kod profesionalnih plastičnih hirurga radi manjeg rizika.

Razna predhodna istraživanja pokazala su da gubitak kose može smanjiti samopouzdanje i samopoštovanje kod muškaraca. Međutim, ipak se pokazalo da je to individualno jer mnogim muškarcima koji naviknu na ćelavost kosa smeta ukoliko stave periku, a mnogi sebe smatraju opuštenijim bez kose jer se ne opterećuju frizurom. Njima je kosa ista i danju i noću, mnogi je i ne peru, samo se umivaju (malo dublje, istina).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

celavostopadanje kosekosakosa i izgledkosa i lepotakosa i psiha
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • ANDREJ

    Kompleks nize vrednosti (inferiornost),ne stvara kod odredjenog broja muskaraca,to sto su izgubili kosu.Razlozi za inferiornost su mnogo dublji.Taj kompleks se javlja kod muskaraca,koji su svesni da nisu dovoljno obrazovani,da nisu nacitani,da nisu elokventni.Svesni su takodje cinjenice,da usled nedostatka sirokog obrazovanja,nisu u stanju u nekom drustvu ili bilo kakvom skupu,da obrazloze nikakvo svoje licno misljenje.Svi ovi cinioci,uticu i te kako,da se muskarac oseca nesigurno,sputano,da izbegava drustvo obrazovanih drugova i prijatelja.Ukoliko muskarac ne poseduje,sve nabrojane pozitivne strane koje treba da ima,nece se osecaati sigurno,pa da ima ne znam kako gustu i kvalitetnu kosu.Jer…kosa ne zna da govori…ne zna da misli…!!!!