Za bele zube i svež dah

Lep osmeh je veoma važno sredstvo komunikacije, a za lep osmeh potrebni su i lepi zubi, beli, po mogućnosti. Za to je, baš kao i za zdravlje zuba i usne šupljine, neophodno prati zube i usnu šupljinu nakon svakog obroka – pasta za zube barem ima raznovrsnih i mnoge od njih nisu previše skupe. Pored četkice i paste za zube, postoje i dodatna sredstva kojima sebi možete obezbediti bele zube i svež dah, i to sredstva koja ćete najverovatnije naći kod sopstvene kuće. Na šta konkretno mislimo?

O tome koliko je zeleni čaj koristan za vaše zdravlje više puta smo pisali i mi i drugi. Između ostalih korisnih svojstava, zeleni čaj štiti i vaše zube – možete ih isprati ekstraktom ovog čaja i tako im pomoći da se zaštite od karijesa, jednog od uzročnika zadaha iz usta i brojnih drugih problema.

Kada nacedite sebi limun za limunadu, ili vam limunov sok bude iz nekog drugog razloga potreban, iskoristite priliku i limunovom korom protrljajte zube. Tako se čiste naslage kamenca i beli njihova površina. Samo, ne preterujte – ovo nije postupak koji bi trebalo primenjivati svakog dana, jer previše limunske kiseline može da vam ošteti zubnu gleđ.

Bobice kleke su dobro sredstvo za ispiranje usta i zuba i za osvežavanje daha. Šta s tim bobicama? Iskuvajte deset grama bobica u šolji vode i tu vodu koristite kad se prohladi.

Nakon što zube operete pastom, možete ih istrljati svežim listovima žalfije. To će vam osvežiti dah.

Kad smo kod listova, odličan je i list peršuna. Preporučljivo je grickati listove peršuna jer povoljno deluju na gleđ, plus otklanjaju i mirise crnog i belog luka.

Jagode su takođe efikasne u izbeljivanju zuba. Istrljajte zube s nekoliko prognječenih jagoda, to će ih izbeliti i osvežiti vam dah.

Za kraj, svima poznato sredstvo – soda bikarbona. Njome možete izbeljivati zube, samo nemojte to raditi prečesto kako ne biste oštetili gleđ.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Nikola A

    Ana, vaš problem može biti paredontoza. Ako je to u pitanju, onda pročitajte moj post. To je vrsta oboljenja desni i koliko je meni poznato, ona se može lečiti atibioticima i hirurškim zahvatom. Morate naći lekara specijalistu ili hirurga usne duplje da bi vam dao preciznije detalje. Ja to pišem zato što i sam muku mučim sa tim problemom. Jedno je sigurno, morate odmah reagovati i zaustaviti problem tu gde je.

  • Svetozar Jovašević

    Da, uzročnik neprijatnog mirisa iz usne duplje, svakako, može biti karijes, šuplji zub, ali najveći uzročnik je neodržavanje, odnosno nepravino održavanje higijene zuba i usne duplje. Preporucujem svima koji imaju takav problem da dva puta dnevno (uveče i ujutro) peru (kvalitetnom pastom) zube, ali narocitu pažnju da posvete pranju jezika. Jezik je zbog vlažnosti i toplote vrlo pogodno tlo za razmnožavanje specijalne vrste bakterija koje izazivaju vrlo neprijatan zadah.

  • Jelena Drašković

    Pozdrav za sve! Ovaj članak mi se jako sviđa. Pošto sam završila medicinsku školu, tj. stomatološki smjer, moje mišljenje je da većina osoba vjeruje u reklame koje vide na televiziji. Neke paste za zube i nijesu toliko efikasne kao što se misli. Savjet – posle svakog obroka da se peru zubi, redovno posećivati stomatologa i, naravno, primenjivati ove savjete koji se nalaze u ovom članku.

  • Irma Guvelja

    Ana, to je jedan veoma veliki problem, jer kao što si rekla, zamisli kako je ljudima u tvojoj okolini. Najveći uzrok neprijatnog mirisa krije se u karijesu. Možda tvoji zubi izgledaju zdravo, ali poseti stomatologa, jer može se desiti da je zub unutra pokvaren, otvoren i tako dolazi do neprijatnog zadaha. To govorim iz sopstvenog iskustva, jer sam student na Stomatološkom fakultetu. Toliko od mene. Pozdrav.

  • Ana Miloradović

    Tekst je dobar, ali nije kompletan. Bio bi bolji da ste pisali i o drugoj strani neprijatnog daha – uzročnik: bakterije, kao i o nedovoljnoj ispitanosti njihovog učinka na dah. Mislim da ljudi koji imaju ovaj problem vrlo dobro znaju o čemu se radi. Moj primer: lekarka mi je rekla da je uzročnik neka od mnogobrojnih bakterija u usnoj duplji i da ne postoji način da se tačno ispita, jer ta oblast nije dovoljno istražena. Tolike pretrage i analize sam odradila da bih dobila odgovor: kozmetički problem. Meni je vrlo neprijatno zbog daha. Kako je tek mojim sagovornicima? Ako imate neki predlog, molim Vas, kontaktirajte me. Srdačan pozdrav, Ana