U trendu

Za bele zube i svež dah

Lep osmeh je veoma važno sredstvo komunikacije, a za lep osmeh potrebni su i lepi zubi, beli, po mogućnosti. Za to je, baš kao i za zdravlje zuba i usne šupljine, neophodno prati zube i usnu šupljinu nakon svakog obroka – pasta za zube barem ima raznovrsnih i mnoge od njih nisu previše skupe. Pored četkice i paste za zube, postoje i dodatna sredstva kojima sebi možete obezbediti bele zube i svež dah, i to sredstva koja ćete najverovatnije naći kod sopstvene kuće. Na šta konkretno mislimo?

O tome koliko je zeleni čaj koristan za vaše zdravlje više puta smo pisali i mi i drugi. Između ostalih korisnih svojstava, zeleni čaj štiti i vaše zube – možete ih isprati ekstraktom ovog čaja i tako im pomoći da se zaštite od karijesa, jednog od uzročnika zadaha iz usta i brojnih drugih problema.

Kada nacedite sebi limun za limunadu, ili vam limunov sok bude iz nekog drugog razloga potreban, iskoristite priliku i limunovom korom protrljajte zube. Tako se čiste naslage kamenca i beli njihova površina. Samo, ne preterujte – ovo nije postupak koji bi trebalo primenjivati svakog dana, jer previše limunske kiseline može da vam ošteti zubnu gleđ.

Bobice kleke su dobro sredstvo za ispiranje usta i zuba i za osvežavanje daha. Šta s tim bobicama? Iskuvajte deset grama bobica u šolji vode i tu vodu koristite kad se prohladi.

Nakon što zube operete pastom, možete ih istrljati svežim listovima žalfije. To će vam osvežiti dah.

Kad smo kod listova, odličan je i list peršuna. Preporučljivo je grickati listove peršuna jer povoljno deluju na gleđ, plus otklanjaju i mirise crnog i belog luka.

Jagode su takođe efikasne u izbeljivanju zuba. Istrljajte zube s nekoliko prognječenih jagoda, to će ih izbeliti i osvežiti vam dah.

Za kraj, svima poznato sredstvo – soda bikarbona. Njome možete izbeljivati zube, samo nemojte to raditi prečesto kako ne biste oštetili gleđ.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.