Koja je uloga hormona prolaktina?

Prolaktin je hormon koji se luči u prednjem režnju hipofize, male žlezde smeštene u bazi mozga, koja sekrecijom svojih hormona utiče na funkciju drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem, a to su: štitna žlezda, nadbubrežne žlezde, polne žlezde.

Prolaktin je hormon neophodan za započinjanje lučenja mleka nakon porođaja. Ukoliko postoji mali tumor u predelu prednjeg režnja hipofize koji luči prolaktin nezavisno od trudnoće i dojenja, osnovni simptomi koje ima ženska osoba jesu: izostanak menstruacije, lučenje mleka iz dojki, sterilitet i promena psihičkog raspoloženja. Ne dešava se retko da pacijentkinja zbog psihičkih tegoba prvo potraži pomoć psihijatra.

Prolaktinom je u žena obično veoma mali i pre nego što se razviju simptomi samog tumora, a to su: jake glavobolje nezavisno od doba menstrualnog ciklusa, zamor, poremećaji vida usled pritiska tumora na očni živac, izostanak menstrualnog ciklusa. Zato je pri svakom hormonskom ispitivanju koje se obavlja u osoba sa poremećajem menstrualnog ciklusa neophodno odrediti vrednost prolaktina.

Budući da je ovaj hormon veoma osetljiv na stres, vađenje krvi nikada ne treba da se sprovodi iglom, već je potrebno 20 minuta pre vađenja krvi plasirati braunilu u venu, kako pacijent ne bi odgovorio povećanom sekrecijom prolaktina na ubod igle.

Prolaktin je hormon na čiju sekreciju utiču mnogi činioci, a među njima su i lekovi, npr. triciklični antidepresivi, metoklopramid, cimetidin i drugi.

Kod muškaraca je prilikom povećane sekrecije prolaktina prvi simptom impotencija, a obično dolazi do blagog uvećanja dojki, mada nema lučenja mleka, tako da često tumor postigne enormne veličine, a pacijent se ipak ne obrati lekaru radi pregleda sve dok ne dođe do ozbiljnijih promena, koje se najčešće odnose na poremećaje u vidnom polju.

Lečenje prolaktinoma neophodno je radi sprečavanja razvoja osteoporoze i vraćanja polne funkcije. Veoma dobri rezultati postižu se lekovima koji smanjuju sekreciju hormona i veličinu tumorske mase. Lečenje je dugotrajno, a ređe dolazi u obzir operativno lečenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dojenjehipofizalaktacijaneplodnostprolaktinprolaktinomsterilitettrudnoćatumor
Komentari (19)
Dodaj komentar
  • Lana

    Godinu dana pijem bromergon zbog povišenog prolaktina. Napravila sam MR hipofize putem koje mi je utvrđeno da imam mikroadenom. Nastavila sam s terapijom. Nakon nekoliko mjeseci, napravila sam nalaz prolaktina i utvrđeno mi je da je sad broj prenizak, čak 26,6 od referentnog intervala: 88-2498. Molim vas da mi objasnite uzrok ili date neki savjet!

  • Milka Drezgić

    Povećana koncentracija prolaktina u serumu može se naći kod pacijenata koji uzimanju neku vrstu lekova, a među njima je i bosnil. Da bi se utvrdilo da li je to tačno, neophodno je, ukoliko je to moguće, prekinuti lek u trajanju od 6 nedelja i tada uraditi ponovo kontrolu prolaktina. Ako i tada vrednost bude preko 1500, neophodno je uraditi MR hipofize, radi isključivanja dijagnoze prolaktinoma, znači, tumora koji luči povećane koncentracije ovog hormona.

  • Elda Avdibašić

    Prolaktin mi je je 2.656, a pila sam bosnil. Da li je to od njega? Molim savjet.

  • Aleksandra Dimitrijević

    Dete ima smanjenu funkciju žlezde i tumor na hipofizi. Kako se leči? Ima 17 godina.

  • Snežana Čolović

    Molim vas da mi objasnite zašto dolazi do smanjenja prolaktina. Moj zadnji nalaz prolaktina je bio jako nizak 68.

  • Nevena Grujić

    Ima povećan prolaktin. Njegov profil je 55,62 i 57. Ginekolog mi je preporučila snimanje glave, a zatim terapiju Dostinex1/2 ponedeljkom i četvrtkom šest nedelja. Oko 2,5 godine se mučimo sa sterilitetom. Loš nam je i spermogram. Mišljenje? Hvala.

  • Tanja Paunović

    Imam prolaktin 152,5 da li je to u redu?

  • Željka Kovačević

    Imam 40 godina i visok prolaktin. Nalaz magneta je pokazao da imam dva adenoma na hipofizi veličine 4 i 2 milimetra. Uzimala sam bromokriptin uz savet lekara tri godine. Nisam u mogućnosti da zakažem novi kontrolni pregled. Jednostavno, uvek je popunjen broj pacijenata koje lekar može primiti. Ja sam sama prekinula terapiju. Koliko je to opasno i kako naći način da se ode na kontrolu?

  • Ljiljana Drljača

    Imam 53 godine, prolaktin mi je bio oko 5000 i imam mikroadenom. Pijem Dostinex tablete, jednu nedeljno. Prolaktin je sad u normali, ali dobijam menstruaciju svake 2. nedelje, a grudi su mi stalno otečene i bolne. Moj endokrinolog mi je rekao da dođem za 6 meseci, a ja sam zabrinuta.

  • Jasmina Tiro

    Koje poslljedice može da ima povećan prolaktin kod djece, kako se liječi? Ja primjećujem da moja kćerka već duži period ne raste. Može li se ikakva terapija primjeniti i da li je uzrok povećan prolaktin?

  • Julija Dimitrova

    Da li svi kojima je povećan prolaktin moraju da imaju tumor hipofize?

  • Jovana J

    Da li svi kojima je povećan prolaktin moraju da imaju tumor hipofize?

  • Slavica Radojičić

    Koliko je opasno ako je povišen prolaktin oko 750? Da li treba da pijem lekove?

  • Marina Jagodin

    Koje lekove treba da pijem za sniženje prolaktina?

  • Neda Vidojević

    Evo skoro 2 god imam problem sa prolaktinom. Vrijednost mu je od 1000 pa do 1 500. Pokušavam ostati u drugom stanju, ali mi ne polazi za rukom i dr kaže da je zbog toga. Ima li neko slično iskustvo?

  • Velika Depolovska

    Ja imam visok prolaktin, a nemam mikroadenom, nego hipotireozu.

  • Ana Jokesić

    Vec dugi niz godina se borim sa viškom prolaktinoma, u međuvremenu sam se udala i rodila pod terapijom dvoje dece. Sada sam pred klimaksom i imam velike glavolje, ali i dalje moram da pijem hormonske tablete, daleko manje nego ranije, ali mi je predočeno da se dok sam živa sa tim moram boriti

  • Marija Gazivoda

    Tekst je dobar. Ja imam mikro adenom i vrlo visok nivo prolaktina koji varira između 3.250 i 8.900. Pijem tablete već 5 godina. Ne mogu da imam dece, vrlo sam uporna, ali polako gubim strpljenje. Počela sam mnogo da se gojim, a pojavila mi se i maljavost po vratu. 1978. godište sam.

  • Danijela Dudić

    Šta znači kada prolaktina ima na granici ili ispod nje? Koja je to vrsta poremećaja i kako nadoknaditi prolaktin?