U trendu

Koja je uloga hormona prolaktina?

Prolaktin je hormon koji se luči u prednjem režnju hipofize, male žlezde smeštene u bazi mozga, koja sekrecijom svojih hormona utiče na funkciju drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem, a to su: štitna žlezda, nadbubrežne žlezde, polne žlezde.

Prolaktin je hormon neophodan za započinjanje lučenja mleka nakon porođaja. Ukoliko postoji mali tumor u predelu prednjeg režnja hipofize koji luči prolaktin nezavisno od trudnoće i dojenja, osnovni simptomi koje ima ženska osoba jesu: izostanak menstruacije, lučenje mleka iz dojki, sterilitet i promena psihičkog raspoloženja. Ne dešava se retko da pacijentkinja zbog psihičkih tegoba prvo potraži pomoć psihijatra.

Prolaktinom je u žena obično veoma mali i pre nego što se razviju simptomi samog tumora, a to su: jake glavobolje nezavisno od doba menstrualnog ciklusa, zamor, poremećaji vida usled pritiska tumora na očni živac, izostanak menstrualnog ciklusa. Zato je pri svakom hormonskom ispitivanju koje se obavlja u osoba sa poremećajem menstrualnog ciklusa neophodno odrediti vrednost prolaktina.

Budući da je ovaj hormon veoma osetljiv na stres, vađenje krvi nikada ne treba da se sprovodi iglom, već je potrebno 20 minuta pre vađenja krvi plasirati braunilu u venu, kako pacijent ne bi odgovorio povećanom sekrecijom prolaktina na ubod igle.

Prolaktin je hormon na čiju sekreciju utiču mnogi činioci, a među njima su i lekovi, npr. triciklični antidepresivi, metoklopramid, cimetidin i drugi.

Kod muškaraca je prilikom povećane sekrecije prolaktina prvi simptom impotencija, a obično dolazi do blagog uvećanja dojki, mada nema lučenja mleka, tako da često tumor postigne enormne veličine, a pacijent se ipak ne obrati lekaru radi pregleda sve dok ne dođe do ozbiljnijih promena, koje se najčešće odnose na poremećaje u vidnom polju.

Lečenje prolaktinoma neophodno je radi sprečavanja razvoja osteoporoze i vraćanja polne funkcije. Veoma dobri rezultati postižu se lekovima koji smanjuju sekreciju hormona i veličinu tumorske mase. Lečenje je dugotrajno, a ređe dolazi u obzir operativno lečenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (19)