Lečenje sifilisa

Borba sa bilo kojom bolešću počinje ustanovljenjem dijagnoze. U slučaju sifilisa, to nije jednostavno uraditi: njegovi simptomi mogu biti razni, a razvoj bolesti često nije sasvim trivijalan i prepoznatljiv. Ozbiljnost ovog oboljenja zahteva, naravno, obavezna laboratorijska ispitivanja pre postavljanja konačne dijagnoze. Najpouzdaniji način je, naravno, izolovati treponemu, dakle ustanoviti njeno prisustvo na neposredan način, ali je ovo moguće samo ako na površini tela postoje delovi zahvaćeni „erozijom“, tj. čirevima ili osipom. Sve ostale metode dijagnostikovanja ove bolesti zasnivaju se na ispitivanju krvi. Prilikom zaraženja, u njoj se pojavljuju posebna antitela – belančevine koje proizvodi organizam radi borbe sa uzročnikom.

Ova antitela mogu se identifikovati tzv. Vasermanovom reakcijom. Krv za ovaj test uzima se iz vene. Rezultati testa veoma su pouzdani, osim ukoliko se osoba nije zarazila tek nedavno, pa se količina antitela neophodna za verodostojan rezultat još nije obrazovala. Verodostojan rezultat moguće je dobiti tek dve nedelje po pojavi tvrdog šankra.

Brži odgovor daje sistem ekspresne dijagnostike zasnovan na osetljivijoj reakciji mikroprecipitacije. Istina, ovaj sistem ne reaguje samo na bledu treponemu već i na druge slične mikroorganizme. Ipak, to ne umanjuje značajno pouzdanost ovog testa koji, zajedno sa sumnjivim simptomima koji bi ukazali na sifilis, omogućuje da se sa lečenjem počne već u najranijem stadijumu, kada su i šanse za potpuno izlečenje maksimalne.

Još je osetljiviji test u kojem se upotrebljavaju imunofluorescentni pigmenti, koji su u stanju da identifikuju čak i pojedinačna antitela. Međutim, reagensi i oprema neophodni za ovaj test toliko su skupi, da se obično primenjuju samo u izuzetnim slučajevima.

I, najzad, vredi spomenuti još jedan test koji je nezamenljiv u poznijim stadijumima oboljenja, kada su zaštitne snage organizma iscrpljene dugotrajnom borbom tako oslabele da Vasermanova reakcija može dati odrečan rezultat.

Treba imati u vidu da korišćenje prezervativa snižava rizik od zaraze sifilisom, ali ne štiti od njega u potpunosti.

Za razliku od mnogih drugih infektivnih bolesti, sifilis ne stvara trajni imunitet, te je moguće zaraziti se njime ponovo.

U razdoblju trudnoće treba posetiti ginekologa već u ranoj fazi. Dve obavezne analize krvi na Vasermanovu reakciju (u prvoj i u drugoj polovini trudnoće) daju maksimalno pouzdano jemstvo zdravlja deteta.

Što se ranije postavi dijagnoza i započne lečenje, to će ono biti delotvornije i manje će biti potrebno vremena za njega.

I najzad, svima koji se leče od sifilisa neophodan je stalni dispanzerski nadzor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

sifilis
Komentari (9)
Dodaj komentar
  • Iva

    Tacno je sve sto ste rekli hvala svima na odgovoru.Ja ssm radila test i negativna sam,ali on se ponasa kao psihopata i namerno hoce da mi prenese malo pre smo imali osnos non stop me ljubi…..jos me napada kako ja njega varam….ovde je vrag odneo salu prepustena ssm bogu i u ovom trenutku bi najvise volela da umrem…decu nisam testirala jer sam negativna i dr je rekao da nema potrebe.Hvala svima na podrsci

  • Anonimni

    Tacno je sve sto ste rekli hvala svima na odgovoru.Ja ssm radila test i negativna sam,ali on se ponasa kao psihopata i namerno hoce da mi prenese malo pre smo imali osnos non stop me ljubi…..jos me napada kako ja njega varam….ovde je vrag odneo salu prepustena ssm bogu i u ovom trenutku bi najvise volela da umrem…decu nisam testirala jer sam negativna i dr je rekao da nema potrebe.Hvala svima na podrsci

  • Anonimni

    Draga Iva, ja bih ti preporucila da sto pre testiras sebe i decu i ako su resultati pozitivni na sifilis da se sto pre lecis jer je to jako opasna i podmukla bolest. A sto se tice tvog supruga, po mom misljenju trebas ga se otarasiti sto pre mozes jer ti takav prevarant i licemer nije potreban. Prilicno je jasno kako je dobio sifilis i kakav je to otac i suprug koji je doveo u opasnost zdravlje svoje porodice a pre svega svoje supruge. I to sve samo zbog par minuta provoda sa nekom prljavom prostitutkom. Zgrozena sam kad cujem da postoje takvi muskarci. Nadam se da nisi zarazena i da ce tvoja deca biti uredu takodje. Sve najbolje.

  • Iva

    Pre mesec dana suprug je bio da dobrovoljno da krv za oca koji se operisao.Prekjuce je stiglo pismo iz transfuzije da se javi i tada je saznao da ima sifilis.Tim saznanjem sam vec dva dana u soku jer predpostavljam da je preneo i meni….Sve je nestalo odjednom ….poljuljan je brak ne znam vise ni sta mislim ni osecam ni odakle da krenem zelim da testiram.sebe i decu ne znam k9m.doktoru se najpre obratiti

    • Diva

      Draga Iva, mislim da sto pre trebas da testiras sebe i decu; sifilis je veoma opasna i podmukla bolest. A sto se tice tvog supruga on je gori od sifilisa… prilicno je jasno kako je dobio tu bolest, za par minuta provoda sa nekom prljavom prostitutkom on je doveo u opasnost zdravlje svoje porodice a posebno svoje supruge tj tebe. Gade mi se takvi muskarci jednostavno su jadni i odvratni! Tebi zelim sve najbolje i nadam se da ce ti rezultati biti negativni na sifilis. A on ne zasluzuje da ima zenu jer je ocigledno nesposoban za to. Toliko od mene

      • Anonimni

        Meni je neverovatno da je tebi neverovatno da ima takvih muskaraca. Vecina muskaraca je takva. Vrlo retko je jedan partner dovoljan na duze vreme, jednostavno dosadi. Potrebno je da budemo slobodni u seksu i da ne pravimo od toga dramu. Desi se, izleci se i idemo dalje.

  • Amel

    Zdravo svima Deset dana sam primao terapiju penicilinom protiv sifilisa, kad sam ponovo radio analizu krvi,nalaz mi je pokazao vece brojacno stanje bakterije TPH (115,6 prvi nalaz pre terapije, a posle terapije 116,4). Kako je to moguce?

  • Vladimir Ilić

    S obzirom na to da sam dosta tekstova pročitao na ovu temu, tekst nije loš, ali što kaže osoba u prethodnom komentaru, ovom temom se treba malo više pozabaviti zato što ljudi, a posebno omladina, malo zna šta je uopšte polna bolest. Naime, hoću da ispričam svoj slučaj. Kad sam prošle godine bio u vojsci, davala se dobrovoljno krv da bi se dobilo par dana nagradnog. Prijavio sam se i sam. Posle nedelju dana je došao nalaz, trebalo je da odem do bolnice, jer imam neka antitela, naime, reč je o sifilisu. Najpre nisu hteli da mi kažu, da bih kasnije samoinicijativno saznao. Opet su mi vadili krv. Nisam išao kući. Tri nedelje sam živeo u saznanju da imam sifilis i u to vreme sam zadobio traumu koju i sad vučem. Nakon tog testa rečeno mi je da nemam sifilis, ali nije isključeno da ga možda i imam. Ne znam da li su se zavitlavali sa mnom ili šta, ali ja od tada imam fobiju od bilo koje bolesti i mogu slobodno da kažem da sam navukao traumu koju ću možda vući ceo život. Radio sam već dva testa i bili su negativni, ali ja čim utvrdim neku promenu na telu, smatram da možda imam neku bolest. Poenta je da ipak treba da se čuvamo i da koristimo te prezervative, jer mnogo znače. Eto, otvorih dušu 🙂 Pozdrav!

  • Ivana Gašić

    Tekst je dobro napisan, razuman za nemedicinsku populaciju, ali mislim da treba više govoriti o takvim temama, jer ima dosta seksualno prenosivih bolesti, a većina mladih ljudi ih ne shvata ozbiljno! S obzirom na to da radim na jednoj klinici na kojoj se javljaju prenosioci ili sami oboleli od tih bolesti, znam sigurno da je dosta obolelih koji to prikrivaju!