Seks u „srednjim“ i „poznim“ godinama

Često se postavlja pitanje: „Da li osobe u srednjim ili poznim godinama, tj. starije osobe, mogu i treba da budu seksualno aktivne?“

Odgovor je: “DA!“

Mnogi stariji muškarci i žene mogu, žele i treba da uživaju u aktivnom seksualnom životu.

Netačni su i zluradi komentari: “Starije osobe nisu za seks, Nemoguć je seks između starije i mlađe osobe…“

Aktivno interesovanje za seks, kao i zadovoljstvo učestalošću i kvalitetom seksualne aktivnosti, pozitivno su povezani sa zdravljem u kasnijem životu. Zato nikome ne dozvolite da vam kaže da je seks samo za mlade.

Naravno, postoje i neki izazovi kada su u pitanju seks i starenje: fizičke promene, bolesti, invalidnost i neki lekovi mogu onemogućavati seksualne odnose ili otežati uživanje u seksu.

Ipak, mnogi resursi su dostupni starijim odraslima kako bi im se pomoglo da postignu zadovoljavajući seksualni život. Ne plašite se da porazgovarate o tom problemu sa svojim doktorom ili drugim zdravstvenim radnikom.

Napomene

Podsećamo i mlade i starije da seksualni odnos ne mora biti gruba, žestoka, atraktivana ili akrobatska aktivnost. Prilagodite seksualne poze svojim mogućnostima i potrebama kako bi to bilo prijatno i za vas i za vašeg partnera.

Seksualni odnos ne podrazumeva samo „trke na duge ili kratke staze“, „gimnastičke veštine“, erekciju, penetraciju, ejakulaciju i orgazam. Postoji mnogo „finih“ načina da partnerima sa puno ljubavi, nežnosti i strpljenja bude lepo i prijatno (milovanje, petig, međusobna masturbacija…).

Nije potrebno takmičiti se u tome koliko su česti ili koliko su dugački seksualni odnosi već oni treba da postignu obostrano seksualno zadovoljstvo.

Za probleme sa erekcijom penisa ili suvoćom vagine postoje savremena medicinska pomagala koja „nije sramota koristiti“ (prema uputstvima).

Podsećamo da se može desiti da posle seksualnog odnosa između starijeg muškarca i mlađe žene dođe do oplodnje i neželjene trudnoće, pa u takvim slučajevima treba voditi računa i o kontracepciji.

I zapamtite, bez obzira na svoje godine, preduzmete mere predostrožnosti da biste se zaštitili od seksualno prenosivih infekcija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

seks u poznim godinamaseks.starije osobe i seks
Komentari (11)
Dodaj komentar
  • Rezon

    Svaleru, svaleru, zamisli sebe golog, smrezuranog, sa tankim, krivim nogama i pivskom stomacinom. Koja bi se na to napalila? Samo tvoja, koja je ostarila zajedno s tobom, jer te ona ne vidi takvog, a ni ti nju ne vidis takvu. Zato suti i cuvaj sta imas, svaleraj ostavi

  • Nataša Gajić

    – smiješni ste u svađi

  • Nataša Gajić

    Ni ja; ali zbog muža na „terenu“. Jaka mi strana, ona druga!- bog zna kako će me shvatiti

  • Anonimni

    Seks iznad 60 godina ? FUJ !

    • Anonimni

      Fuj tebi!!!!

  • Vlado

    A ko da se napoali na babu sa trudničkim stomakom? Ali kad je tu neka mlada lepotica sve radi savršeno.

  • Faraonn

    Ucviljena, za sve si ti kriva… Sex nemati u tim godinama je samoizabrana kazna Ko ti kriv…?

  • Anonimni

    Imam 71 godinu a žena 65 i sprovodimo seks bar 2 puta nedeljno u punom kapacitetu. To je primitivizam kada ljudi zbog godina zapostavljaju seks, naravno pod uslovom da su zdravi. U svetu granice za seks ne postoje. Svima koji žele da se seksiraju preporučujem da to obavezno rade jer je sa seksom život mnogo zdraviji, lepši i sadržajniji! Ako nemaju partnera, neka se snađu.,

  • Ucveljena

    Ja imam 50 godina a moj suprug 56 godina. Prestali smo da imamo odnose vec nekoliko godina. Suprug ima probleme ko,je nije hteo da resi. Nije otisao da potrazi strucnu pomoc i ako je meni rekao da hoce . I tako prolaze godine, ami se udaljili. Ja imam zelju za seksom, i lepo izgledam ali sta vredi kada nemam partera. Razmisljam posto sam patrijarhalno vaspitana da li treba cuvati ovakav brak, ili da pronadem sebi nekog partera za povremeni seks, mada ni to nije lako. Napominjem da moj suprug nikada nije bio dobar u seksu.

  • Švaler

    Zamislite babu golu,koža joj dođe kao radno odelo,a ono smežurano,neispeglano.Pa ko će se na to napaliti???

    • Anonimni

      Dragi moj švaleru, doći ćes i ti u te godine kad ćeš so pogledati u ogledalo i zapaziti da se koža na rukama i nogama sparušuje. a „ona stvar“ izgleda kao kuvan krastavac. Nadam se da ćeš još imsti želje, prohtev i snagu za seksualnim zadovoljstvon. Seti se tada svoga pitanja. A moj savet ti je ona stara narodna “ gde burgija neće tu para hoće“. Zato još sada štedi!