U trendu

Seks u „srednjim“ i „poznim“ godinama

Često se postavlja pitanje: „Da li osobe u srednjim ili poznim godinama, tj. starije osobe, mogu i treba da budu seksualno aktivne?“

Odgovor je: “DA!“

Mnogi stariji muškarci i žene mogu, žele i treba da uživaju u aktivnom seksualnom životu.

Netačni su i zluradi komentari: “Starije osobe nisu za seks, Nemoguć je seks između starije i mlađe osobe…“

Aktivno interesovanje za seks, kao i zadovoljstvo učestalošću i kvalitetom seksualne aktivnosti, pozitivno su povezani sa zdravljem u kasnijem životu. Zato nikome ne dozvolite da vam kaže da je seks samo za mlade.

Naravno, postoje i neki izazovi kada su u pitanju seks i starenje: fizičke promene, bolesti, invalidnost i neki lekovi mogu onemogućavati seksualne odnose ili otežati uživanje u seksu.

Ipak, mnogi resursi su dostupni starijim odraslima kako bi im se pomoglo da postignu zadovoljavajući seksualni život. Ne plašite se da porazgovarate o tom problemu sa svojim doktorom ili drugim zdravstvenim radnikom.

Napomene

Podsećamo i mlade i starije da seksualni odnos ne mora biti gruba, žestoka, atraktivana ili akrobatska aktivnost. Prilagodite seksualne poze svojim mogućnostima i potrebama kako bi to bilo prijatno i za vas i za vašeg partnera.

Seksualni odnos ne podrazumeva samo „trke na duge ili kratke staze“, „gimnastičke veštine“, erekciju, penetraciju, ejakulaciju i orgazam. Postoji mnogo „finih“ načina da partnerima sa puno ljubavi, nežnosti i strpljenja bude lepo i prijatno (milovanje, petig, međusobna masturbacija…).

Nije potrebno takmičiti se u tome koliko su česti ili koliko su dugački seksualni odnosi već oni treba da postignu obostrano seksualno zadovoljstvo.

Za probleme sa erekcijom penisa ili suvoćom vagine postoje savremena medicinska pomagala koja „nije sramota koristiti“ (prema uputstvima).

Podsećamo da se može desiti da posle seksualnog odnosa između starijeg muškarca i mlađe žene dođe do oplodnje i neželjene trudnoće, pa u takvim slučajevima treba voditi računa i o kontracepciji.

I zapamtite, bez obzira na svoje godine, preduzmete mere predostrožnosti da biste se zaštitili od seksualno prenosivih infekcija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.