Uklanjanje stidnih dlačica je opasnije nego što mislite

Navika uklanjanja dlačica na intimnom području povećava rizik od polno prenosivih bolesti, tvrdili su lekari još i ranije ali mnoge žene su zanemarile upozorenja.

Prema novom istraživanju, postoji još opasnosti, jer se ponekad tokom tog procesa (brijanja, depilacije…) znaju da se povrede. Najčešće su u pitanju posekotine, nakon čega slede osip i opekotine.

Istraživači su otkrili kako čak 1,5 posto ljudi zatraži pomoć lekara zbog povreda tokom uklanjanja dlačica.

Istraživanje je sproveo dr. Benjamin Brever, urolog sa Univerziteta Kalifornija u SAD-u. Kazao je kako je samo na hitnim intervencijama bolnice završilo tri posto pacijenata koji su imali oštećenja uzrokovana nekim oblikom uklanjanja stidnih dlačica. To ga je podstaklo da sprovede istraživanje – koja metoda je najsigurnija? Saznao je kako se u čak 60 posto slučajeva radilo o posekotinama i iz toga je zaključio da je brijanje intimnog područja britvicom najopasnije.

Posekotine na vrlo osetljivom stidnom području otvaraju put infekcijama, uključujući i polno prenosive bolesti. Dr. Brever savetuje ženama da se suzdrže od uklanjanja stidnih dlaka ili da to barem ne rade često kako bi smanjile rizik od povreda, kao i od infekcija, piše The Sun.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

stidne dlačice
Komentari (0)
Dodaj komentar