Uživajte u menopauzi i postmenopauzi

Menopauza je period u kom dolazi do potpunog prekida menstrualnog ciklusa i predstavlja prirodni proces starenja koji nastaje godinu dana nakon poslednje menstruacije i traje do kraja života žene.

Mnogi simptomi se javljaju tokom menopauze i mogu biti prilično neugodni, a to su: promene u strukturi kose, kože i noktiju, bolovi u kostima i zglobovima, bolovi tokom seksualnih odnosa, osteoporoza, smanjenje gustine kostiju.

Kako ublažiti simptome menopauze i klimakterijuma?

Jedan od bitnih koraka jeste zdrava i raznovrsna ishrana koja bi trebalo da se zasniva na hrani bogatoj kalcijumom: sir, mlečni proizvodi, sardine, losos i zeleno lisnato povrće.

Sledeći korak koji se preporučuje jeste fizička aktivnost koja će pomoći održavanju opšte kondicije i smanjiti rizik od razvoja bolesti srca. Preporučuje se aktivnost na otvorenom s obzirom na to da izloženost suncu utiče na poizvodnju vitamina D. Pored zdrave ishrane i fizičke aktivnosti, preporučuje se izbegavanje preterane fizičke aktivnosti, odmor i pamučna odeća, kako bi se ublažili napadi vrućine.

Istraživanje pokazuje da su žene u postmenopauzi koje su išle na jogu rešile problem sa spavanjem i ublažile druge neprijatne simptome menopauze kao što su nivo stresa, smanjenje talasa vrućine, noćno znojenje i slično.

Menopauza može da bude praćena pogoršanjem migrene ili njenom pojavom prvi put. Zato je potrebno da se prati da li se javlja sa vrućinom kako bi se ublažila, na primer, smanjenjem količine obroka.

Što se tiče dlaka, u menopauzi mogu da se pojave i tamo gde ne želimo – dlake na bradi ili obrazima. U takvim situacijama konsultujte se sa lekarom da li smete da radite izbeljivanje tih dlaka ili skidanje voskom. Kako se pojavljuju dlake, tako mogu da izađu i bubuljice kao one tinejdžerske.

Zaključak

Zaključak može biti da zdravijim načinom života nemate šta da izgubite, a možete mnogo da dobijete. Pozitivnim promenama povećava se opšte zdravstveno stanje. Povećajte unos povrća i voća, integralnih žitarica, mlečnih proizvoda sa niskim procentom masti, soje uz fizičku aktivnost, pre svega svakodnevno šetanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

menopauzaproblemi sa kostimatalasi vrućine
Komentari (0)
Dodaj komentar