10 važnih signala o zdravlju koje vam šalju stopala: Obratite pažnju, jedan je rani znak DIJABETESA

Stopala su najudaljeniji deo tela od srca i kičme, pa prva beleže nervne promene u telu. Zato je važno redovno pratiti njihov izgled, pa samim tim sprečiti pojavu bilo kakvih ozbiljnijih zdravstvenih tegoba.

Nedostatak dlaka na prstima

Iako se većina žena raduje nedostatku dlake na prstima, to može ukazivati na probleme sa cirkulacijom. Iznenadna ’’ćelavost’’ je znak da vaša stopala ne dobijaju dovoljno krvi za rast dlaka. Postoji šansa da vaše srce ne pumpa dovoljno krvi do vaših stopala, pa je dobra ideja da se obratite lekaru, kaže dr Kerolin Mekalun iz Kalifornijskog udruženja za ortopediju.

Grčevi u stopalima

Grčevi u stopalima su čest problem koji može biti znak nervnih problema, ali su češće pokazatelj dehidracije ili loše ishrane. Pijte adekvatne količine tečnosti svakog dana, posebno tokom vežbanja, a bilo bi dobro da povećate unos namirnica sa kalijumom, magnezijumom i kalcijumom.

Momentalno olakšanje pružiće topla kupka za stopala u kojoj je dobro ispružiti nožne prste u pravcu nosa, savetuje američki ortoped.

Rana koja neće da zaraste

Rane na stopalima koje ne zaceljuju prilično su jasan znak dijabetesa. Visok nivo šećera u krvi koji se ne kontroliše tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti do oštećenja nerava, što može izazvati rane kod dijabetičara bez osećaja fizičkog bola.

Rana koja ne zarasta takođe može biti znak raka kože. Melanom se može pojaviti bilo gde na telu, čak i između nožnih prstiju, tako da uvek obavite pregled stopala kada posetite dermatologa, kaže dr Mekalun.

Noge su vam uvek hladne

Hipotireoza je najčešći uzrok hladnih stopala koje se ne mogu zagrejati. Ako imate više od 40 godina, možda imate lenju štitnu žlezdu. Ova bolest takođe može izazvati gubitak kose, vrtoglavicu, naglo povećanje telesne težine i depresiju. Jednostavni testovi krvi mogu pokazati da li vam je potrebna terapija.

Povećanje prstiju

Naglo povećanje nožnog palca koji je crven, nadražen i natečen zahteva hitnu medicinsku pomoć, kaže američki lekar. Tipični uzroci ove bolesti su giht, infekcije, inflamatorni artritis ili neka fizička povreda.

Utrnuli prsti ili delovi stopala

Utrnulost oba stopala najčešće je znak dijabetesa, hroničnog alkoholizma ili neželjenih efekata hemoterapije. Ali ako osećate utrnulost samo u jednoj nozi, moguće je da je uzrok uklještenje nerva u stopalu, zglobu ili leđima, što zauzvrat može biti uzrokovano nošenjem neodgovarajućih cipela.

Neprijatan čukalj

Koštana izraslina na zglobu na početku palca nije posledica nošenja visokih potpetica. Naprotiv, radi se o genetskom deformitetu stopala koji se može pogoršati nošenjem neodgovarajuće obuće. Jedini način za ispravljanje neprijatnih čukljeva je operacija.

Bol u peti

Plantarni fasciitis ili sindrom prenaprezanja je najčešći uzrok jakog bola u peti. Obično se pojavljuje kada ustanete iz kreveta ili ustanete sa stolice. Može se pogoršati nošenjem preuskih ili neodgovarajućih cipela i zanemarivanjem laganih vežbi za istezanje mišića.

Svrab stopala

Ako osećate svrab i koža vam se ljušti, verovatno imate gljivičnu infekciju koja se može izlečiti odgovarajućom kremom i redovnom higijenom stopala. Uzrok neprijatnog svraba mogu biti i kožne bolesti poput psorijaze, koje se mogu utvrditi pregledom lekara.

Žuti nokti

Promena boje noktiju na prstima ponekad je znak starenja, a ako je praćena „listanjem” nokta i lakom lomljivošću, to ukazuje na pojavu gljivične infekcije, koja se može lečiti kremom. Žutilo se javlja i kod žena koje mesecima bez predaha lakiraju nokte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijabetesstopalategobe
Komentari (0)
Dodaj komentar