Ako imate ovu krvnu grupu, u većem ste riziku od infarkta

Zdravlje srca je jedna od stvari koje morate održavati jer su bolesti srca i prvi uzrok smrti na celom svetu. Isto tako je dobro znati i da li ste u rizičnoj grupi da doživite infarkt.
Prema rezultatima istraživanja, vaša krvna grupa igra u tome određenu ulogu.

Šta ako ste krvna grupa 0?

Studija koja je pratila 400.000 ljudi je otkrila da osobe koje imaju grupu A ili B imaju zajedno 8 odsto veće šanse da će doživeti infarkt nego osobe s krvnom grupom 0. Slična studija je pokazala da osobe koje nemaju krvnu grupu 0 imaju 9 odsto veće šanse da će imati bolesti kardiovaskularnog sistema ili infarkt.

Osobe s krvnom grupom B pripadaju ugroženoj grupi

Rezultati studije objavljeni ove godine kažu da osobe s krvnom grupom B imaju viši rizik od osoba s krvnom grupom O. Prema rezultima studije, krvna grupa B ima 15 posto više šanse da će doživeti infarkt od osoba s krvnom grupom 0.

Osobe s krvnom grupom A su najugroženija grupa

Kada se govori o infarktu, osobe koje imaju krvnu grupu A ipak su najugroženija grupa s još dodatnih 11 odsto šanse za razvoj infarkta. Prema pisanju stručnih portala, zastoj srca i infarkt su oblici bolesti srca, ali se zastoj obično razvija postepeno, dok infarkt nastupa odmah. Infarkt je takođe posledica zastoja srca.

Prema pisanju Evropskog udruženja za kardiologiju, povišene šanse za razvoj ovih stanja kod svih krvnih grupa osim 0 može biti zbog toga što su podložne razvoju krvnih ugrušaka. Naučnici su otkrili da je možda stvar u tome što su te grupe nosioci proteina koji je povezan sa stvaranjem krvnih ugrušaka. To je potvrdila još jedna studija koja kaže da osobe s krvnom grupom A i B imaju 44 odsto veće šanse da će doživeti trombozu.

Kako biti siguran da je u pitanju srčani udar?

Pravilo broj jedan glasi: ako niste kardiolog, ne postavljajte dijagnozu. Budući da se većina smrtnih slučajeva događa u prvih sat vremena od udara, odlaganje pozivanja hitne pomoći nakon pojave prvih simptoma može vam ugroziti život.

Ovo su sigurni znaci da morate zvati hitnu pomoć:

Osećaj nelagode u grudnom košu

Većina pacijenata koji su preživeli srčani udar svedoči o osećaju neprijatnosti u sredini grudnog koša koji traje nekoliko minuta ili nestane pa se opet pojavi. Opisuju ga kao neprijatan pritisak, stezanje, osećaj ispunjenosti ili bol.

Nelagoda u gornjem delu tela

Bol u jednoj ili obe ruke, leđima, vratu, vilici ili trbušnoj šupljini može biti simptom srčanog udara.

Kratak dah

Ovaj simptom može se pojaviti samostalno ili osećaj nelagode u grudnom košu.

Ostali simptomi

Obratite pažnju na simptome koje uobičajeno ne osećate, poput iznenadnog hladnog znoja, mučnine, nesvestice, umora ili neobjašnjivog osećaja da će sve propasti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

INFARKTkrva grupa
Komentari (0)
Dodaj komentar