Ako svaki dan pijete sok od ovog povrća, smanjićete rizik od srčanih bolesti

Konzumacija soka od cvekle bogatog nitratima može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja kod žena u postmenopauzi jer obezbeđuje zdrav izvor biljnih nitrata, prema istraživanju Penn State.

Prvo su testirani na vaskularnu funkciju pre nego što su kao početnu dozu konzumirali dve boce od 70 mililitara soka od cvekle. Zatim su pili jednu bocu koncentrovanog soka od cvekle svakog jutra tokom nedelju dana, pri čemu je svaka porcija sadržala ekvivalentnu količinu nitrata kao tri velike cvekle.

Posle nekoliko nedelja, zamoljeni su da piju sok od cvekle bez nitrata. Zatim je još jednom testirana njihova vaskularna funkcija. Rezultati su pokazali da svakodnevno ispijanje soka od cvekle bogatog nitratima poboljšava protok krvi kod žena, prenosi N1.info.hr.

Nalazi su posebno važni za žene koje su prošle kroz menopauzu, jer neki uobičajeni tretmani kao što je terapija zamene hormona mogu nositi rizike, uključujući moždani udar. Takođe, istraživanja su važna jer je većina žena u postmenopauzi najmanje trećinu svog života.

Pratite Krstaricu na www.krstarica.com