Ako vas muči visoki krvni pritisak odbacite četiri najgore jutarnje navike koje gotovo svi imamo

Visoki krvni pritisak najčešće je uzrokovan genetikom, bolešću, lošom ishranom ili sedilačkim načinom života, a pametno bi ga bilo držati pod kontrolom.

Pravilna ishrana uveliko će vam to olakšati, a ako izbacite ove četiri jutarnje navike, krvni pritisak ćete dovesti ‘u red’ piše ordinacija.hr.

So

Neke od omiljenih namirnica za doručak mogu biti prepune soli bez da mi to shvatimo, a nutricionisti stalno upozoravaju kako povećan unos soli u organizam može da poveće i krvni pritisak.

Ejmi Gudson, nutricionistkinja, navodi da će tako u nekim sendvičima naići na puno soli, što će tokom nekog vremena uticati na povišenje krvnog pritiska. Savetuje da ako već morate da pojedete nešto što sadrži so, uvek to kombinujete sa zdravijim namirnicama, kao što je voće ili ovsena kaša.

Preskakanje voća i povrća

Jedna od navika za koju mnogi ne znaju da je štetna je izbegavanje voća i povrća ujutro. Prema pisanju klinike Klivlend, savetuje se da odrasle osobe pokušaju sa snize krvni pritisak tako da svakog dana pojedu od pet do devet porcija voća i povrća. Ako ne krenete ujutro, ostvariti cilj može biti malo teže.

Praktikovanje rigoroznih dijeta

Mnogi će pretpostaviti da ako se drže stroge dijete mogu izgubiti koji kilogram i tako sprečiti probleme s visokim pritiskom, ali neki stručnjaci kažu da je potrebno dosta opreza kada su u pitanju restriktivne dijete.

Traženje načina za brzi gubitak kilograma može biti jako štetno za krvni pritisak. Istraživanja pokazuju da je polagano i pametno mršavljenje povezano s važnim poboljšanjima kod krvnog pritiska, navodi nutricionistkinja Rejčel Finre.

Šećer

Nutricionistkinja Dejna Hans, kaže da šećer i procesuirana hrana jesu namirnice koje podstiču upale, a upalni proces će sigurno uticati i na povišeni krvni pritisak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jutrokrvni pritisaknavike
Komentari (0)
Dodaj komentar