Biljka koja spaljuje bradavice kao laserom, a od njene lekovitosti se lakše diše (video)

Trava rusa nije samo poznati narodni lek protiv bradavica, već se koristi i za čišćenje jetre, protiv astme, stomačnih tegoba i žučne kese.

Foto: Huerta OrgázmikaCC BY 2.0

Rusa ili rosopas, lastavica, lišaj, zmijsko mleko, lastavica (Chelidonium majus) je neobično lekovita biljka koja je bogata žutim sokom koji curi kada je otrgnete. Veruje se da laste ovim sokom trljaju oči svojih mladunaca da bi videle (otuda i njen latinski naziv: cheliodon na starogrčkom znači gutati). Vekovima se ova biljka koristi u narodnoj medicini za lečenje katarakte i konjuktivitisa, prenosi Espreso.

Foto: Daniel JolivetCC BY 2.0

Rusa ima mnogostruko dejstvo

Stimuliše rad jetre, ublažava stomačne tegobe i bolove u žučnoj kesi, uklanja bradavice, a u kombinaciji sa koprivom i dobrotama smiruje simptome alergije.

Biljka sadrži i proteolitičke enzime, gorke materije i malo eteričnog ulja. Tronedeljna kura sa čajnom mešavinom ruže, nane i maslačka odličan je način za čišćenje jetre i krvnih sudova. Ovaj tretman se posebno preporučuje osobama koje pate od psorijaze i ekcema.

Lečenje bradavica

Za lečenje bradavica koristi se svež sok od trave rusa, koji se nanosi direktno na bradavicu ili tinktura od rusa, koja se priprema na sledeći način:

Čistu teglu od 250 ml napunite svežom seckanom raži i prelijte jabukovim sirćetom. Zatvorite i ostavite da odstoji mesec dana na tamnom mestu uz češće mućkanje. Procedite i nanesite na bradavice tri puta dnevno.

Takođe, ovom tinkturom možete nakvasiti komad gaze i pričvrstiti ga zavojem ako imate više bradavica na malom prostoru. Gazu treba menjati 2 puta dnevno. Takođe se preporučuje piti ovu tinkturu (1 kašičica dnevno razblažena vodom). Rusu treba koristiti pažljivo i striktno se pridržavati propisanih doza i trajanja lečenja.

Čajna mešavina za čišćenje jetre.

Sastojci:

 • trava rusa 50 g,
 • koren malsačka 50 g,
 • nana 50 g

Priprema: Sve biljke pomešati, pa 2 supene kašike smese preliti sa 500 ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da odstoji 20 minuta. Procediti i popiti nezaslađeno u toku dana. Kura traje tri nedelje.

Čajna mešavina protiv astme i alergija. 

Sastojci:

 • Trava rusa 50 g,
 • dobričica 50 g,
 • bokvica 50 g

Priprema: Sve biljke pomešati, pa 2 supene kašike smese preliti sa 500 ml ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti da stoji 15 minuta. Prociediti i popiti, po želji zaslađeno medom u toku dana. Piti dve nedelje, pa napraviti pauzu sedam dana, a zatim sve još jednom ponoviti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bradavicerosopasRusarusomača
Komentari (4)
Dodaj komentar
 • Vladeta

  Nemoj da se iznenadite kad vidite bradavice žive i zdrave.

 • Anonimni

  Ovakvi saveti su uvek dobrodošli.

  • Zoka

   Treba biti oprezan u korištenju rosopasa, jer je u jačoj koncentraciji otrovan.

  • Milka

   Ova trava je otrovna i opasna za korišćenje nas laika.Povredila sam oko jer sam sledila uputstvo iz knjige Marije Treben travarke iz Austrije.Namazala ssm mlekom slizokožu oka.To je takav stravičan bol nastao, do mozga je dopro.Mislila sam da ću u bolnici da završim.Snašla sam se tako što sam ispirala oko do umanjenja bola i nastavila sa hladnim oblogama do prestanka bola.Crvenilo oka je prestalo tek za nekoliko dana . Zato laici manite se ove travuljine.Žuto mleko samo spolja i oprezno.