Bolesni sinusi – simptomi i lečenje

Sinusitis se obično javlja u hladnom vremenskom periodu (jesen-zima-proleće), ali u mnogim slučajevima može da nam stvara probleme i van sezone (alergija, hronični sinusitis, dugo izlaganje promaji, infekcija, pad imuniteta…).
Oštar i intenzivan bol u predelu čela ili između očiju? Bol zuba gornje vilice? Neprijatan osećaj kao da vam je lice oteklo, a nos zapušen? Sve su ovo simptomi sinusitisa i razlozi za što hitniju posetu lekaru.
Sinusi – opis i struktura
Sinusi predstavljaju vazdušne otvore koji se nalaze u lobanji i koji su obloženi membranama od sluzi. Postoje četiri para nazalnih sinusa: dva frontalna sinusa (u predelu čela, iznad očiju), dva maksilarna (gornjovilična) sinusa – po jedan unutar obe jagodične kosti, etmoidni sinusi (struktura nalik košnici od 18-20 otvora koja se nalazi iza mosta nosa), sfenoidni sinusi (iza nosa i ispod mozga).
Ono što je jako bitno znati o sinusima jeste da su oni poput otisaka prstiju i razlikuju se od osobe do osobe.
Šta je to sinusitis?
Sićušne strukture nalik dlakama pomažu prilikom pomeranja sluzi preko membrana sinusa i prema otvoru (izlazu). Naime, svi sinusni otvori spajaju se u nosu i na taj način omogućavaju neometanu razmenu vazduha i sluzi. Infekcije ili alergije prouzrokuju upalu sinusnog tkiva, izazivaju crvenilo i otoke – a upravo ovo predstavlja sinusitis.
U početku samo prehlada, a onda?
U većini slučajeva sinusitis uglavnom počinje upalom koju prouzrokuje prehlada, alergijska reakcija ili napad, ili nešto što iritira sinuse. Međutim, u većini slučajeva, to se ne završava tu gde je počelo, već dolazi do oticanja sinusnog tkiva. Sam sinusitis ima veliki broj direktnih simptoma. Kod većine ljudi se manifestuje u vidu zapušenog nosa i prisustva bola ili pritiska u nekoliko oblasti, u predelu oko lica i zuba. Što se tiče sekreta koji se izbacuje iz nosa, on je uglavnom žut, zelen ili providan. U ostale česte simptome takođe spadaju i premorenost, oslabljeno čulo mirisa ili ukusa, kašalj, crveno grlo, loš zadah, glavobolje, groznica i bol prilikom naginjanja napred.
Hronični sinusitis
Svaka upala sinusa ili sinusnih otvora koja je prisutna duže od tri meseca smatra se hroničnim sinusitisom. U proseku, pod njen uticaj padne čak 32 miliona osoba širom sveta. Čak i uprkos činjenici da su bakterije te koje prve "naseljuju" oslabljene sinuse, još uvek se sa sigurnošću ne zna da li su infekcije koje potiču od bakterija glavni razlog i uzročnik hroničnog sinusitisa. Određeni anatomski sklop osobe, razne alergije, polipi, slab imuni sistem i oboljenja zuba mogu takođe biti uzročnici zdravstvenih problema sa sinusima.
Lečenje
Nazalni dekongestanti – sprejevi koji nakon nanošenja otvaraju nazalne (nosne) otvore i omogućavaju sinusnu drenažu (pražnjenje sinusa) – mogu biti od izuzetno velike pomoći, posebno tokom onih najtežih dana prehlade ili putovanja u vazduhu. Jako bitno upozorenje odnosi se na njihovu upotrebu i preporučuje se korišćenje ovog leka samo nekoliko dana, jer nakon dužeg intenzivnog korišćenja dolazi do pojave kontraefekta u vidu ponovnog oticanja i zapušenja nosnih otvora/kanala. Zbog toga se lekovi iz ove grupe ne koriste kada je reč o hroničnom sinusitisu.
Iako ne postoje 100% efikasni načini da se izbegne sinusitis, bilo akutni ili hronični, ipak postoje određene mere koje se mogu preduzeti kako bi se olakšalo ovo neprijato stanje:
Neka vam sinusi budu što je više moguće vlažni (dobri pomoćnici su sprejevi na bazi salina ili nazalna irigacija).
Izbegavajte po svaku cenu izuzetno suve i prostorije sa ustajalim vazduhom.
Ne izlažite se dimu cigareta ili jakim hemijskim mirisima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolovicurenje iz nosagriplečenjepad imunitetaprehladasinusitis
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Petar

    Saro da li su ti radili endoskopsku operaciju FESS. Imam hronicnu upalu maksilarnih sinusa. Upravo idem kod jedne orl.doktorke na fitoterapiju ako ne pomogne odlucio bih se za FESS koju rade na vma

  • Anonimni

    Imam hronicnu upalu maksilarnih sinusa,da li je neko radio FEES endoskopsku operaciju cuo sam da pomaze

  • Sara

    Sinusi su dosadna bolest da covek moze da izludi probah sve i operaciju na kraju i opet isto. Definitivno nema leka.. Samo brufen i bromazepam i neki antidepresiv pomaze..

  • Sonja Milošević

    Nos mi je zapušen već 2 god. Nalazi su uredni, nemam sinuse, sve je u redu, ali i dalje ne mogu bez spreja jer je to jedini način za disanje bez problema. Treba mi savet.