Čest zdravstveni problem o kom se nerado govori

Stres urinarna inkontinencija je nevoljno i nekontrolisano mokrenje pri kašlju, kijanju ili fizičkim aktivnostima kao što su sportske aktivnosti ili nagla promena položaja tela.

Uzrok nastajanja ovog problema je nekoordiniranost rada mišića mokraćne bešike i mišića sfinktera izvodnog mokraćnog kanala. U normalnim situacijama, kada god dođe do kontrakcije mišića mokraćne bešike, dolazi do povećanog pritiska u mokraćnoj bešici koji istiskuje mokraću napolje.

Da bi mokraća izašla napolje, potrebno je da dođe do relaksacije mišića sfinktera izvodnog mokraćnog kanala.

Mišić sfinkter mokraćnog kanala je pod kontrolom naše volje i mi ga stežemo ili opuštamo kada nam to odgovara. Na taj način smo u mogućnosti da kontrolišemo početak mokrenja ili odložimo mokrenje ukoliko se nalazimo u neadekvatnoj situaciji.

Od ovog oboljenja uglavnom obolevaju žene, i to naročito one koje su češće rađale ili su imale vrlo teške porođaje. Hirurške intervencije u predelu male karlice i zračna terapija u istom predelu takođe doprinose nastanku ove bolesti. Smatra se da su ta stanja oštetila nerve i mišiće, tj. mehanizam normalnog mokrenja. Oboljenje je češće kod belaca i za njega postoji genetska predispozicija.

U početku se javlja vrlo diskretno, prilikom kašlja, smeha ili dizanja teškog tereta, a vremenom progredira toliko da osoba mora da nosi uložak, pa vremenom dolazi i u situaciju da uložak mora da menja nekoliko puta u toku dana. U toku noći, takva osoba je uglavnom suva. Kada se takva osoba javi lekaru, najvažnije je postaviti pravilnu dijagnozu.

Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom, zatim cistoskopijom (pregled bešike specijalnim instrumentom koji se uvodi u bešiku kroz mokaćnu cev), cistometrijom i rentgenskim snimanjem. Definitivna dijagnoza postavlja se  urodinamskim ispitivanjem, koje se sastoji u merenju različitih pritisaka u mokraćnoj bešici, trbuhu, prilikom punjenja mokraćne bešike i prilikom mokrenja. Oboljenja slična stres inkontinenciji jesu: urgentna inkontinencija, inkontinencija bez znaka upozorenja, kontinuirani gubitak mokraće, inkontinencija usled prepunjene mokraćne bešike i gubitak mokraće u toku sna.

Kombinacijom svih ovih dijagnostičkih metoda možemo postaviti vrlo preciznu dijagnozu, od koje će zavisiti i način lečenja ovog oboljenja.

Srodni članci:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bešikamokracamokrenjesfinktersfinkteri
Komentari (8)
Dodaj komentar
  • kostic stojanka

    isto i ja poldecu mokrim danju mokrm nocu podecu sve sto su lekari rekli popila sam neznam kako cu dovodime do ldila

  • Anonimni

    Cao i ja imam isti problem,ali prilikom smeha muka mi je vise od toga.Lekari su mi rekli da tu samo operacija pomaze

  • Milica

    Ja imam isti problem vec godinama.Pre par godina sam operisala ventralnu kilu i stanje se malo poboljsalo,ali vec neko vreme se opet vratilo na staro.Ginekolog mi je rekao da imam spustenu besiku i da to moze da se resi samo podizanjem besike.Ja mislim da je ovo nesto stvarno da ne kazem strasno ali tesko i treba se izboriti sa ovim i presvlaciti se i nocu i danju,jer su ovde ulosci od malog znacaja.Mislim da je jedini spas podizanje besike.

  • Hasnija M.

    Ćao, žene, evo, i ja se registrovala da napišem pošto sam izvadila matericu 28. juna, a sad opet imam u februaru pregled kod uroginekologa. Moram opet na operaciju da mi podignu mokraćni mjehur jer je spao pa imam probleme, često mokrim i bježi mi mokraća kad kašljem, kišem, smijem se, trčim. Uostalom, nadam se da će mi pomoći kad mi podignu mjehur. Veliki pozdrav pa se čujemo opet.

  • Fikreta Potogija

    Drage moje, imam i ja taj problem sa spuštenim mjehurom. Naime, prije 6 mj. odstranjena mi je materica u potpunosti. Materica vukla mjehur. Evo, poslije operacije materice imam isti problem – ispada mi sad opet mjehur. Nemam sada nekontrolisano mokrenje, ali s vremenom se i to pojavi. Šta da radim, da li da se javim ginekologu ili urologu? Pošto je nedavno bila ta operacija, neće mi valjda ponovo predlagati drugu što se tiče urologije.

  • Anđelka Munižabić

    Dragi moji, već dvadeset godina imam problem o kojem se piše u ovom tekstu. U početku je bilo bezvezno, tek ponekada kada sam bila izložena baš nekom malo većem naporu. Kako je vreme prolazilo, nisam mogla da se zakašljem ili kihnem a da nisam pomokrila gaćice. Nije mi bilo svejedno, ali sam se snalazila. Obično bih kada je bilo pripremano prekrstala noge i na taj način uspevala da stegnem bešiku i da mi tada gaćice budu suve. Kasnije, i pored tog napora, gaćice su bile mokre. U početku manje, pa sve više i više… Pošto sam sportski tip, kada god bih trčala, imala bih osećaj da ću se upiškiti i to mi je malo pomalo i odmoglo u ovoj mojoj ljubavi prema sportu. E, jutros kada sam se probudila, osetila sam da mi je pidžama mokra, i to vrlo blago, ali sam kasnije u toku dana, koračajući, ali ne nešto preterano, više sam sedela u kolima i kafiću, osetila da su mi gaćice mokre. Poprilično sam se uplašila i evo me iz tog razloga na ovoj stranici i moje pitanje je: da li je ovo mnogo opasno, ima li leka, prirodnog ili hirurškog? Pozdrav.

  • Rada Kušmuk

    Ja imam isti problem. Imam jedno dijete, ali mi je ginekolog rekao da imam spušten mokraćni mjehur, ne znam da li je to uzrok ovakvog stanja. Imam 60 godina. Upravo nosim tanke uloške. Nije to mnogo, ali je neprijatnog mirisa. Da li možda postoje kakvi čajevi. Hvala. Pozdrav!

  • Zvezdana Purić

    Drago mi je što sam ovo pročitala, jer većina žena koje su više puta rađale ne zna da problem sa bešikom može biti sa tim u vezi. S obzirom na to da ja spadam u tu kategoriju i da imam problem da ne mogu uvek da se iskontrolišem, lakše mi je sad. Svi lekari kojima sam se obraćala rekli su da je to od prehlade.