U trendu

Čest zdravstveni problem o kom se nerado govori

Stres urinarna inkontinencija je nevoljno i nekontrolisano mokrenje pri kašlju, kijanju ili fizičkim aktivnostima kao što su sportske aktivnosti ili nagla promena položaja tela.

Uzrok nastajanja ovog problema je nekoordiniranost rada mišića mokraćne bešike i mišića sfinktera izvodnog mokraćnog kanala. U normalnim situacijama, kada god dođe do kontrakcije mišića mokraćne bešike, dolazi do povećanog pritiska u mokraćnoj bešici koji istiskuje mokraću napolje.

Da bi mokraća izašla napolje, potrebno je da dođe do relaksacije mišića sfinktera izvodnog mokraćnog kanala.

Mišić sfinkter mokraćnog kanala je pod kontrolom naše volje i mi ga stežemo ili opuštamo kada nam to odgovara. Na taj način smo u mogućnosti da kontrolišemo početak mokrenja ili odložimo mokrenje ukoliko se nalazimo u neadekvatnoj situaciji.

Od ovog oboljenja uglavnom obolevaju žene, i to naročito one koje su češće rađale ili su imale vrlo teške porođaje. Hirurške intervencije u predelu male karlice i zračna terapija u istom predelu takođe doprinose nastanku ove bolesti. Smatra se da su ta stanja oštetila nerve i mišiće, tj. mehanizam normalnog mokrenja. Oboljenje je češće kod belaca i za njega postoji genetska predispozicija.

U početku se javlja vrlo diskretno, prilikom kašlja, smeha ili dizanja teškog tereta, a vremenom progredira toliko da osoba mora da nosi uložak, pa vremenom dolazi i u situaciju da uložak mora da menja nekoliko puta u toku dana. U toku noći, takva osoba je uglavnom suva. Kada se takva osoba javi lekaru, najvažnije je postaviti pravilnu dijagnozu.

Dijagnoza se postavlja fizikalnim pregledom, zatim cistoskopijom (pregled bešike specijalnim instrumentom koji se uvodi u bešiku kroz mokaćnu cev), cistometrijom i rentgenskim snimanjem. Definitivna dijagnoza postavlja se  urodinamskim ispitivanjem, koje se sastoji u merenju različitih pritisaka u mokraćnoj bešici, trbuhu, prilikom punjenja mokraćne bešike i prilikom mokrenja. Oboljenja slična stres inkontinenciji jesu: urgentna inkontinencija, inkontinencija bez znaka upozorenja, kontinuirani gubitak mokraće, inkontinencija usled prepunjene mokraćne bešike i gubitak mokraće u toku sna.

Kombinacijom svih ovih dijagnostičkih metoda možemo postaviti vrlo preciznu dijagnozu, od koje će zavisiti i način lečenja ovog oboljenja.

Srodni članci:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.