Cigarete i deca

Iako tinejdžeri retko kopiraju ponašanje i navike svojih roditelja, postoji jedna navika koju obično prihvate – to je pušenje.

Nova studija iz Amerike donosi podatak da dečaci tinejdžeri imaju tri puta veću šansu da probaju cigarete, a duplo veću da postanu zavisnici od narkotika ako je makar i jedan od roditelja pušač i zavisnik od nikotina.

Kod devojaka je stanje još više zabrinjavajuće – šanse da postanu zavisnice čak su četiri puta veće, i to naročito ako im je majka pušač.

Foto: HannahJoe7/Pixabay.com

I ranije studije pokazale su da pušači upravo u tinejdžerskom dobu počinju sa pušenjem, a da su im roditelji veliki uzor. Studija je obradila podatke prikupljene između 2004. i 2012. godine u 35.000. porodica sa tinejdžerima.

Od tinejdžera čiji su roditelji nepušači, 13% njih je probalo cigarete makar jednom, a od tinejdžera čiji su roditelji pušači – 38%.

Detaljnije istraživanje tinejdžera pokazalo je zavisnost u 5% slučajeva roditelja nepušača, odnosno 15% makar jednog roditelja pušača.

Studija je upoređivala i uticaj očeva pušača na ćerke ili na sinove. Primećeno je da imaju veći pozitivan uticaj ne ćerke, dok kod sinova nije bilo ni uticaja ni značaja.

Saveti

Ukoliko želite da vaše dete bude nepušač, morate raditi na njegovoj edukaciji i probuditi mu svest o štetnosti pušenja. Ako ste i sami pušač, što pre prestanite sa pušenjem i dajte primer svom detetu!

Pročitajte još članaka o štetnosti pušenja…

Ostavite pušenje sa nama!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cigaretedecanikotinpušenjezavisnost
Komentari (0)
Dodaj komentar