Do čega sve dovodi svakodnevno korišćenje marihuane?

Dugo godina se vodi polemika o štetnosti uživanja marihuane. Neke zemlje su odobrile ograničeno uživanje marihuane, druge zemlje odobrile su korišćenje samo u medicinske svrhe, dok je u nekim zemljama ona na listi zabranjenih suprstanci.

Dnevna upotreba marihuane ostavlja mnogo ozbiljnije posledice na mozak tinejdžera nego što se ranije mislilo. Dugogodišnja upotreba dovodi do ireverzibilnih (nepovratnih) oštećenja mozga.

Dr Gabriela Gobi, vodeći naučnik u oblasti psihijatrije u univerzitetskom zdravstvenom centru, zaključila je da dnevno uživanje marihuane može dovesti do depresije i anksioznosti, koje se manifestuju tek u kasnijim godinama života, kada je osoba potpuno sazrela. Razlog je taj što ova droga, koja se često klasifikuje kao „laka“ droga, ima uticaja na serotonin i norepinefrin, jedinjenja koja su odgovorna za kontrolu raspoloženja i anksioznosti.

Marihuana, naime, dovodi do hipoaktivnosti serotonina i hiperaktivnosti norepinefrina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kanabismarihuana
Komentari (9)
Dodaj komentar
  • Dane

    Pa što se ti, Milane, toliko boriš za prava marihuane ? Imaju li mladi Parkinsonovu bolest i kancer ? Ovdje je tema bila -uticaj marihuane na psihu mladih.

    • bambi

      Panticu, je l’ si se javio za rec? Nisi. Onda da cjutis Panticu i da postujes dnevni red. Dnevni red ima ga da se postuje sve dok sam ja rukovodecji organ na preduzecje!

  • milan

    Satanizacija najlekovitije biljke.Naravno sve je to maslo farmakologije koja ne zeli da se marihuana koristi kao lek jer za razliku od hemije koju gutamo svaki dan u sto vecem broju(tableta).Tako kad pitate ljude koliko tableta uzimaju uglavno pricaju od 6 -10-Sto je tiho i sigurno ubijanje.Ali to su „lekari“ specijalisti…i o njima ni rec lose.Jedino sto malo taj otrov daju samo ako im odnesete koju flasu rakije okicenu eurima kao kad podjete na svadbu.Tako da ne mozemo ni njih da kritikujemo.Glup smo i tup narod i to je to. Narode kao sto znate kanabisovo ulje leci mnoge bolesti najvise pomaze kod Parkinsa i Kancera .Pa ako je to malo……Kad znamo da od ovih bolesti samo u Srbiju godisnje umire oko 60 000 ljudi….

    • bambi

      Milane, uzmi slobodno marihuanu, smrkaj, duvaj, jedi, pi, radi sta hoces. Samo nemoj meni da solis pamet. Briga me za tvoj hipi pokret, za tvoje sazrevanje, da budes u fazonu, da se drogiras, da nam objasnjavas ovo ili ono. Cudo se nisi setio ovoj omladini da predlozis da se organizuju pa da prave radne akcije, da osvajaju planinske vrhove, da posumljavaju, da prave rostilj, druze se. Bolje bi ti bilo da odes u vojsku jedno godinu dana, da od tebe naprave muskarca koji ce sutra da radi, stvara, podize decu.

  • batamrca

    po sagledavanju stvari najpogubnija stvar koja izaziva trajno ostecenje je serviranje lazi iz dana u dan i ova sadasnja drp demokratija sa prizvucima zaglupljivanja po licnom sudu marihuana nije ni blizu ovome a i neupotrebljavaju je svi ko ni duvan a demokratizujemo se prisilnim putem bez prava na izbor

  • Anton

    Kakve posledice kod tinejdžera izaziva korišćenje alkohola?

    • Srbenda!

      Stvar je u amfetaminu i alkaloidima kojih ima svuda. Nervni sistem uništava THC, kog ima svuda. Marihana se koristila ranije za pravljenje ćilima i ostalih stvari, inače je biljka ko biljka, dok se ne suši i ne nastane droga. Obrazovanje i psihologija ili nas škole lažu godinama unazad.

    • NikolaBG

      Ma lažu nas škole, psihologija je pričala da je droga, i da su gejevi genetski poremećeni ljudi sa krizom identiteta, sad se sve to negira i sve je super. Ne znam što idemo u škole i učimo kada nas uče neistine.

      • bambi

        A ko to negira? Gejevi jesu bioloski poremecaj i svako odgovorno drustvo ce takve ljude lecite a ne dozvoliti im da po paradama razmenjuju pljuvacke podvezani psecim lancima i katancima na ocigled nase dece. Sto se tice droga stvar je tu odavno elaborirana. Droge u kratkom periodu ubijaju ljude a period njihovog koriscenja od zivota pravi ambis. Svako ko uzima drogu otprlikie ima u najbolju ruku jos deset godina zivota.