najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Do čega dovodi svakodnevno korišćenje marihuane?

Dugo godina se vodi polemika o štetnosti uživanja marihuane. Neke zemlje su odobrile ograničeno uživanje marihuane, druge zemlje odobrile su korišćenje samo u medicinske svrhe, dok je u nekim zemljama ona na listi zabranjenih suprstanci.

Dnevna upotreba marihuane ostavlja mnogo ozbiljnije posledice na mozak tinejdžera nego što se ranije mislilo. Dugogodišnja upotreba dovodi do ireverzibilnih (nepovratnih) oštećenja mozga.

Dr Gabriela Gobi, vodeći naučnik u oblasti psihijatrije u univerzitetskom zdravstvenom centru, zaključila je da dnevno uživanje marihuane može dovesti do depresije i anksioznosti, koje se manifestuju tek u kasnijim godinama života, kada je osoba potpuno sazrela. Razlog je taj što ova droga, koja se često klasifikuje kao “laka” droga, ima uticaja na serotonin i norepinefrin, jedinjenja koja su odgovorna za kontrolu raspoloženja i anksioznosti.

Marihuana, naime, dovodi do hipoaktivnosti serotonina i hiperaktivnosti norepinefrina.

4 komentara
 1. batamrca

  po sagledavanju stvari najpogubnija stvar koja izaziva trajno ostecenje je serviranje lazi iz dana u dan i ova sadasnja drp demokratija sa prizvucima zaglupljivanja po licnom sudu marihuana nije ni blizu ovome a i neupotrebljavaju je svi ko ni duvan a demokratizujemo se prisilnim putem bez prava na izbor

 2. Anton

  Kakve posledice kod tinejdžera izaziva korišćenje alkohola?

  1. Srbenda!

   Stvar je u amfetaminu i alkaloidima kojih ima svuda. Nervni sistem uništava THC, kog ima svuda. Marihana se koristila ranije za pravljenje ćilima i ostalih stvari, inače je biljka ko biljka, dok se ne suši i ne nastane droga. Obrazovanje i psihologija ili nas škole lažu godinama unazad.

  2. NikolaBG

   Ma lažu nas škole, psihologija je pričala da je droga, i da su gejevi genetski poremećeni ljudi sa krizom identiteta, sad se sve to negira i sve je super. Ne znam što idemo u škole i učimo kada nas uče neistine.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike