Evo zašto kažu: “Ono si što jedeš”

Hrana koja liči na ljudske organe ujedno je i ključna za očuvanje zdravlja istih. Možda nikada niste o hrani razmišljali na taj način, ali u tome leži suština izreke:”Ono si što jedeš”. Postoji mnogo namirnica koje liče na naše organe, a ove su ključne za efikasnije funkcionisanje organa i očuvanje njihovog zdravlja.

Kupus – vene

Listovi kupusa izgledaju kao da su protkani venama, i odlično su sredstvo za lečenje upaljenih vena kada se primenjuju kao oblozi.

Avokado – materica

Oblik avokada izgleda kao materica, i zaista podržava reproduktivno zdravlje žene, jer je dobar izvor folne kiseline, koja smanjuje rizik od displazije grlića materice, što predstavlja ozbiljno stanje na ovom organu.

Celer – kosti

Ova vrsta celera ima stabljike koje izgledaju kao kosti – a ovo povće je odličnan izbor za zdravlje kostiju, jer je sjajan izvor silicijuma, koji je dio molekularne strukture koja kostima daje čvrstinu.

Paradajz – srce

Kada presečemo paradajz vidimo da ovo povrće ima više komora koje nalikuju strukturi srca. A zna se da likopen iz paradajza umanjuje rizik od srčanih bolesti. Ako želimo da gotovo desetostruko povećamo apsorpciju likopena potrebno je da paradajz jedemo uz malo zdravih masnoća, kao sto je maslinovo ulje ili kikiriki.

Cvekla – krv

Cvekla je bogata antioksidansima i gvožđem, sok od cvekle ima boju krvi i odlično je sredstvo za čisćenje krvi i popravljanje krvne slike kod anemičnih osoba.

Orasi – mozak

Orasi su odlična hrana za mozak, a izgledaju upravo tako. U njima se nalazi vrlo visok sadržaj omega-3 masnih kiselina, koje pomažu da mozak funkcioniše onako kako treba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

organizamzdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar