Gubitak kose kod žena i lečenje

Duga, kratka, kovrdžava ili ravna – za većinu žena, kosa je mnogo više od dlaka na glavi. Kosa je izraz stila i ličnosti. Istraživanja takođe sugerišu da su kosa i mišljenje o sebi tesno povezani. Ako povremeni "dani sa lošom frizurom" mogu da utiču na to da se žena oseća loše, gubitak kose može biti mnogo bolniji prizor sa kojim se mogu suočiti svakog jutra ispred ogledala.
Gubitak kose nije samo problem muškaraca
Smatra se da 40% osoba koje doživljavaju privremeni ili dugoročni gubitak kose jesu žene. Nekima se kosa ravnomerno proređuje, dok se drugima razvija poseban oblik ćelavosti na kruni glave. Za razliku od muškaraca, žene retko gube kosu u predelu zalizaka.
Kako kosa raste?
Prosečna osoba ima oko 100.000 dlaka na svojoj glavi. Svaki folikul proizvodi jednu dlaku koja raste po stopi od oko jednog centimetra mesečno. Nakon rasta od dve do šest godina, kosa odmara neko vreme pre nego što opadne. Tada počinje da se menja novim dlakama, pa ceo ciklus počinje ponovo. U svakom trenutku, 85% kose raste, a ostatak se odmara.
Koliki je normalan gubitak kose?
Pošto dlake koje odmaraju od rasta redovno opadaju, većina ljudi izgubi oko 50 do 100 vlasi svakog dana. Obično ćete naći nekoliko u četki za kosu ili na odeći. Abnormalni gubitak kose može da se desi na nekoliko načina. Možete primetiti dramatično opadanja kada perete ili fenirate kosu, ali dešava se i da vaša kosa polako slabi tokom vremena. Ako ste zabrinuti zbog promena u kosi, proverite to sa svojim lekarom.
Pronalaženje uzroka gubitka kose
Uzrok opadanja kose kod žena može biti posledica oko 30 različitih medicinskih problema, kao i nekoliko faktora načina života. Ponekad nije moguće utvrditi poseban uzrok opadanja kose. Za početak stručnjaci obično preporučuju testiranje tiroidnih probleme i neravnoteže hormona. U mnogim slučajevima kosa će početi ponovo da raste kada se otkrije uzrok opadanja i sprovede lečenje.
Lečenje gubitka kose
Minokidil je lek koji može usporiti ili zaustaviti gubitak kose kod većine žena i pomoći da kosa ponovo raste kod svake četvrte žene u proseku. Njegove prednosti se gube kada prestanete da ga koristite. A ako imate neki poznati medicinski problem ili nedostatak određenih hranljivih materija, kosa se vraća kada se to stanje dovede pod kontrolom.
Transplantacija kose kod žena
Ova procedura podrazumeva presađivanje kose od donatora na proređene delove glave. Problem je u tome što ženski šablon ćelavljenja podrazumeva ravnomerno tanjenje kose, pa dobri uzorci od donatora mogu biti ograničeni. Izuzetak su žene sa muškim obrascem ćelavosti i gubitkom kose usled ožiljaka.
Proizvodi i uređaji protiv gubitka kose
Brzo pretraživanje na internetu pronaći će desetine proizvoda namenjenih da se zaustavi gubitak kose ili njen ponovni rast. Nažalost, nema pouzdanog načina da se sazna da li je neki od ovih proizvoda delotvoran. Zbog toga je najbolje da se u vezi sa tim posavetujete sa dermatologom.
Suočavanje sa proređenom kosom
Pitajte svog frizera za savet kakva frizura i koji proizvodi za negu i oblikovanje kose mogu da pomognu da sakrijete gubitak kose. Postoji i specijalna kozmetika na bazi keratin valakana koja može kamuflirati vidljive oblasti glave. Ona se pospe iznad proređenog dela kose, a statički naboj čini da kosa naizgled postane punija.
Suočavanje sa značajnom ćelavošću
Prilagođavanje na trajni gubitak kose veliki je izazov za većinu žena. Ako su oblasti bez dlaka veoma očigledne, razmislite o marami ili kapi za pokrivanje ćelavih predela glave. Perike dobrog kvalitet su udobnije nego ikada. Ako gubitak kose ometa vaš posao, društveni život ili vas čini nevoljnim da izađete iz kuće, razmislite o razgovoru sa savetnikom.
Umesto zaključka
Gubitak kose nije tragedija, osim ako uzrok nije neka neizlečiva bolest. U većini slučajeva gubitak kose se može izlečiti ili zalečiti, a na vreme treba shvatiti da gubitak kose „nije lep“, ali nije „ni strašan“ ako ne ugrožava zdravlje i život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dermatologfrizergubitak kosekosakosa i zdravljekožne bolestilečenje opadanja koseopadanje kosetransplantacija kose
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Duška Kanacki

    Dobar tekst i poučan, a gubitak kose kod žena je veći šok nego kod muškaraca. To se upravo meni dešava, a pocelo je u jesen 2010. godine. Zahvaljujuci tome što sam završila Školu za frizere, imam dosta znanja o negi kose, slušam tuđe savete, primenila sam skoro sve iz prirode, ali potrebno je znati i uzrok opadanja kose. Kod mene je najviše klimaks u pitanju, stres i još ponešto. Dosta dugo sam se borila stavljajuci jednom nedeljno maske od jajeta i ulja (jednom ricinus, drugi put maslinovo, orahovo), kosa se obavezno ispira čajem od rastavića, a da bi učinak bio efektniji i bolji, svaki dan popijete po dve šolje čaja od rastavića. Pila sam i fitoval kapsule i koristila njihov šampon. Opadanje kose je tek znatno umanjeno posle dve godine otkad sam primetila. I danas vodim računa, ali vidi se da sam izgubila dosta kose. Zato čim primetite da vam opada kosa, odmah nešto preduzmite.