Jedite plavo voće: Sprečava upale, reguliše dijabetes

Plavo voće dobija boju od jedinjenja poznatih kao antocijanini. Ali, osim što su izvor jarke boje, antocijanini takođe pružaju neke zdravstvene prednosti.

Kako prenose vesti-online, istraživači tvrde da hrana bogata ovim pigmentima može pomoći da se izbegnu kardiovaskularni poremećaji, rak, dijabetes i druge bolesti.

Ova boja voća ima relativno velike količine antioksidanata, vitamina i antocijanina. Zbog toga su dobar izbor za ljude koji traže načine da poboljšaju svoje zdravlje i odlože starenje.

Borovnice

Prvo voće koje vam verovatno padne na pamet kada pomislite na plavo voće je borovnica. Imaju puno vlakana i sadrže visok nivo mangana, vitamina C i K. Borovnice takođe sadrže antioksidante koji štite DNK od oštećenja slobodnih radikala.

Grožđe

Još jedno plavo voće koje vas brani od hladnoće je grožđe konkord. Ova sorta plavog grožđa pomaže da se poveća broj korisnih imunih ćelija i nivo antioksidansa u krvi. Imaju više antioksidanata od crvenih ili zelenih sorti grožđa.

Crna ribizla

Još jedna borovnica sa višestrukim zdravljem je crna ribizla. Bogate su vitaminom C. Šolja (112 grama) crne ribizle ima više od dva puta više od preporučene dnevne vrednosti ovog vitamina. Vitamin C je snažan antioksidans i pomaže u zaštiti od oštećenja ćelija i hroničnih bolesti. Štaviše, pomaže u zaceljivanju rana i jača imuni sistem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

borovnicadijabetes
Komentari (0)
Dodaj komentar