Kako još sprečiti rak

Puno je savete o tome šta činiti i šta jesti da bi se smanjio rizik od raka. Postoje ipak neke jednostavne stvari koje ne bi trebalo da radite da biste smanjili rizik od raka. Saveti se odnose i na obolele od raka, jer će se uz njih lakše izboriti sa opakom bolešću.
Šta izbegavati?

 1. Nemojte se previše izlagati suncu i "sunčanju" u solarijumu jer je veća količina ultravioletnih zraka štetna po kožu.
 2. Nemojte zamrzavati i razmrzavati vodu u plastičnim posudama jer se u vodi oslobađaju štetni kancerogeni sastojci.
 3. Izbegavajte podgrevanje hrane i vode u plastičnim posudama u mikrotalasnoj pećnici. Prilikom podgrevanja i zamrzavanja hrane iz plastike oslobađa se dioksin, za koji je dokazano da je veoma kancerogen. Zato hranu prvo treba izvaditi iz plastične ambalaže pa podgrevati.
 4. Ne treba provoditi mnogo vremena pored kompjutera. Pri radu sa kompjuterom treba biti što udaljeniji od monitora. Svi monitori imaju neko malo zračenje, ali je efekat zračenja izraženiji kada ste blizu izvora zračenja i kada je zračenje dugotrajno.
 5. U ishrani izbegavajte beli šećer, belu so i belo brašno (koristite žuti šećer, morsku so i integralno brašno).
 6. Ili ne pušite ili smanjite broj popušenih cigareta. Nemojte se izlagati dimu pušača, tj. što manje budite u prostorijama gde su pušači. Pušače opomenite da ne puše u prostorijama gde se živi i radi.
 7. Izbegavajte smog ili izlazite u grad kada je manje smoga. Šetajte parkovima ili delovima grada koji su manje zagađeni.
 8. Izbegavajte hranu priremanu sa mnogo konzervansa i namirnice koja su uzgajane sa mnogo hebricida.
 9. Dugotrajno i često izlaganje rentgen zračenjima i zračenju mikrotalasne pećnice opasno je po zdravlje. Statistički je dokazano da je prekomerno zračenje štetno po organizam.
 10. Izbegavajte dugotrajno gledanje televizije iz prevelike blizine. I tu važi pravilo: što smo bliže izvoru zračenja i što se duže izlažemo zračenju, to su opasnosti po zdravlje veće.
 11. Ne koristite previše mobilne telefone, naročito mobilne telefone starije generacije. Ne dozvoljavajte deci da dugo razgovaraju mobilnim telefonom. Mobilni telefoni imaju izvesno zračenje, mada svi proizvođači i operateri to izbegavaju da pominju. Ma koliko bilo slabo zračenje, mi pri telefoniranju mobilni telefon držimo blizu glave tako da je naš mozak najviše izložen tom zračenju.
 12. Prilikom uspostave veze, ne držati mobilni telefon blizu glave. Dok se veza uspostavlja, zračenje je najveće, jer "telefon traži najbliži predajnik" i radi najvećom snagom. Posle uspostavljene veze, u toku razgovora, snaga zračenja mobilnih telefona mnogo je manja.
 13. U ishrani manje koristite hranu i pića koje sadrže mnogo kofeina (kafa, čaj, čokolada…).
 14. Izbegavatjte "jaka" mesa i "jake" mesne prerađevine (salame, kobasice, dimljeno meso, jela sa roštilja).
 15. Umesto plastične ambalaže, koristite što više staklenu ambalažu a umesto plastičnih kesa koristite papirne kese (ne previše farbane i ne od recikliranog papira ili papira sumnjivog kvaliteta).

Navedeni saveti odnose se naročito na decu. Zato se potrudite da uz malo napora zaštitite sebe, ali i decu, jer je njihov organizam osetljiviji na sve štetne spoljne uticaje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kancerrak
Komentari (0)
Dodaj komentar