Kako prepoznati infekciju urinarnog trakta?

Do infekcije urinarnog trakta dolazi kada bakterije inficiraju urinarni sistem koji izbacuje mokraću iz organizma – bubrege, bešiku ili mokraćne kanale.

Urinarne infekcije najčešće se javljaju kod žena – u proseku svaka druga žena bar jednom u toku svog života dobije urinarnu infekciju. Urinarne infekcije kod muškaraca često se povezuju sa drugim zdravstvenim stanjima kao što su kamen u bubregu ili uvećana prostata.

Upale bešike su veoma česte i uglavnom bezopasne ako se odmah tretiraju. Ako se infekcija proširi na bubrege, ona može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.

Simptomi upale bešike

Urinarne infekcije najčešće se javljaju kao upala bešike, a simptomi su:

  • peckanje i nelagodnost pri morkenju
  • česti nagoni za pražnjenje bešike
  • bol u donjem delu abdomena
  • mutna mokraća neprijatnog mirisa
  • neke osobe nemaju simptome

Simptomi infekcije bubrega

Ukoliko se upala bešike ne tretira na vreme, infekcija može da se proširi na bubrege, a simptomi su:

  • bol u donjem delu leđa sa leve ili desne strane
  • groznica i povišena temperatura
  • mučnina i povraćanje

Kada se treba obratiti lekaru?

Ukoliko se pojave simptomi infekcije urinarnog trakta, treba se odmah obratiti lekaru kako bi se izbegle nedoumice ili eventualne komplikacije.

Urinarna infekcija ili nešto drugo?

Iako je peckanje pri mokrenju veoma karakteristično za urinarne infekcije, nekada može biti simptom određenih polno prenosivih bolesti. To su hlamidija, gonoreja i trihomonas. Jednostavnim laboratorijskim analizama može se utvrditi da li se radi o urinarnoj infekciji ili nečem drugom.

Cistitis medenog meseca

Jedna od stvari koja može da pokvari doživljaj medenog meseca jeste urinarna infekcija. Ali to je uobičajena stvar, zato se i naziva „cistitis medenog meseca“. Ova infekcija javlja se tako što se seksualnom aktivnošću bakterije usmeravaju u ureter. Naravno, ovaj problem ne ograničava se samo na medeni mesec. Neke žene dobijaju upalu bešike gotovo svaki put posle polnog odnosa (to ne mora da znači da je partner „kriv“, već se često radi o preosetljivoj bešici ili pritajenom izvoru infekcije…). Žene koje koriste dijafragmu veoma često imaju infekcije.

Prikrivena urinarna infekcija

Ponekad se urinarna infekcija pojavljuje i bez navedenih simptoma. Kod nekih osoba simptomi se uopšte ne javljaju iako u urinu ima bakterija. To je asimptomatična bakteriurija. U većini slučajeva terapija nije neophodna. Ali kod trudnica, neke dece i kod osoba kojima treba da se radi ili je rađena transplantacija bubrega treba primeniti terapiju kako bi se izbegla infekcija bubrega.

Komplikacije usled urinarnih infekcija

Glavna opasnost urinarne infekcije jeste proširenje infekcije sa bešike na jedan ili oba bubrega. Kada bakterije napadnu bubrege, one mogu da izazovu oštećenja kojima se trajno može smanjiti funkcija bubrega. Kod osoba koje već imaju problema sa bubrezima, postoji rizik i od otkazivanja bubrega. Postoji određena verovatnoća i da infekcija uđe u krvotok i da se proširi na druge organe.

Kako urinarne infekcije počinju?

Mnoge bakterije su stalni stanovnici creva i genitalnog dela, ali ne i urinarnog sistema. Kada bakterija kao što je ešerihija koli slučajno zaluta u urinarni sistem, ona može da pokrene urinarnu infekciju. Bakterija zatim putuje iz uretre u bešiku gde infekcija može da se razvije. Pošto je uretra kod žena kraća, infekcije su češće kod žena nego kod muškaraca.

Šta povećava rizik?

Urinarne infekcije najčešće su kod seksualno aktivnih žena. Ostali faktori koji mogu da povaćaju rizik jesu:

  • mali unos tečnosti
  • često kupanje u kadi
  • zadržavanje mokraće
  • kamen u bubregu

Dijagnoza urinarnih infekcija

Dijagnozu i lečenje treba prepustiti lekaru, a ne lečiti se sopstvenim metodama ili na osnovu iskustava drugih.

Prvi korak je najčešće analiza mokraće. Time se proverava prisustvo bakterija i nivo belih i crvenih krvnih zrnaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakterijebešikacistitisinfekcijainfekcija bešikemokrenjeprostataupala bubregaurinarna infekcija
Komentari (0)
Dodaj komentar