Kako smanjiti rizik od raka jetre?

I najnovija istraživanja potvrđuju stare rezultate – rak jetre najčešći je kod osoba koje dnevno popiju najmanje tri alkoholna pića. World Cancer Research Fund International navodi pri tom kao „jak dokaz“ da umereni unos kafe (jedna do tri šoljice dnevno) može smanjiti šansu za obolevanje od raka jetre.

Istraživanje je vršeno na osnovu podataka prikupljenih od 8,2 miliona ljudi koji su učestvovali u 34 studije širom sveta, a ukupno je bilo 24.500 slučajeva sa rakom jetre. Utvrđeno je da je, pored alkohola, (tri ili više alkoholnih pića dnevno), višak kilograma ili gojaznost jedan od faktora rizika za rak jetre.

Glavni uzročnik raka jetre jeste hrana kontaminirana aflatoksinima prisutnim u gljivama zbog nepravilnog skladištenja. Aflatoksini se uglavnom nalaze u hrani iz toplijih krajeva: kikiriki, pistaći, brazilski orasi, ljuta paprika, crni biber, sušene smokve i drugo sušeno voće.

Zaključak

Rizik od raka jetre može se smanjiti održavanjem zdrave telesne težine uz ograničeni unos alkohola.

Pod ograničenom upotrebom alkohola podrazumeva se za muškarce maksimalno dva pića dnevno, a za žene jedno piće dnevno. Pod jednim pićem podrazumeva se čašica žestokog pića ili jedna čaša vina ili piva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kafaalkoholgojaznostjetrarakrak jetreumereno vežbanje
Komentari (0)
Dodaj komentar