Između alergije i raka postoji veza

Alergijska reakcija podrazumeva neprijatnost koju pojedine osobe manifestuju najčešće u obliku svraba, kijanja, kijavice ili svraba u očima, da navedemo samo neke. Može čak da bude i opasna po život, ukoliko zahvati disajne puteve.

Postoji, međutim, i dobra vest za osobe koje pate od alergije. Jedna vrlo interesantna teorija govori da alergija može da zaštiti osobu od malignih oboljenja.

Osobe koje pate od alergije obolevaju u manjem broju od raka nego ostalo stanovništvo.

Dr Suzan Vaserman (Susan Wasserman), alergolog iz Hamiltona u Kanadi, smatra da su osobe obolele od bronhijalne astme koja predstavlja alergijsko oboljenje zaštićenije od obolevanja od malignih oboljenja nego ostala populacija. Smatra da su alergija i maligna oboljenja na suprotnim krajevima spektruma koji se odnosi na naš imuni sistem.

Alergija nastaje kada je imuni sistem u hiperreaktivnom stanju, dok maligno oboljenje nastaje kada je imuni sistem oslabljen i u nemogućnosti da odbrani organizam. Vrlo je moguće da osobe sa hiperaktivnim imunim sistemom nisu prijemčive za obolevanje od raka. Naravno, potrebna su još mnoga istraživanja u ovoj oblasti dok ne budemo dobili konačan odgovor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alergijaastmamaligna oboljenja
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Dr priroda

    Ne postoji alergija na sunce! Alergija nastaje zato što su nam filteri zapušeni od sluzave hrane koju jedemo pa ne mogu sve profiltrirati. Sluz je uzrok alergije. Najviše sluzi ima u mlijeku i mliječnim proizvodima i žitu!

  • Ljilja Petrović

    Nažalost, nisam ubeđena u ovu teoriju. Više od 20 godina sam alergična na sunčeve zrake, a prošle godine sam operisana od kancera dojke, i to jednog od najgorih koji može da vas zadesi. A i sada imam istu tu alergiju, što od terapija koje primam, a što od sunčevih zraka, koje mi još manje prijaju. Mislim, ovako laički, da i jedno i drugo izaziva pad imunog sistema. Kad je imuni sistem dobar, ne muči vas ništa. Pozdrav.