U trendu

Između alergije i raka postoji veza

Alergijska reakcija podrazumeva neprijatnost koju pojedine osobe manifestuju najčešće u obliku svraba, kijanja, kijavice ili svraba u očima, da navedemo samo neke. Može čak da bude i opasna po život, ukoliko zahvati disajne puteve.

Postoji, međutim, i dobra vest za osobe koje pate od alergije. Jedna vrlo interesantna teorija govori da alergija može da zaštiti osobu od malignih oboljenja.

Osobe koje pate od alergije obolevaju u manjem broju od raka nego ostalo stanovništvo.

Dr Suzan Vaserman (Susan Wasserman), alergolog iz Hamiltona u Kanadi, smatra da su osobe obolele od bronhijalne astme koja predstavlja alergijsko oboljenje zaštićenije od obolevanja od malignih oboljenja nego ostala populacija. Smatra da su alergija i maligna oboljenja na suprotnim krajevima spektruma koji se odnosi na naš imuni sistem.

Alergija nastaje kada je imuni sistem u hiperreaktivnom stanju, dok maligno oboljenje nastaje kada je imuni sistem oslabljen i u nemogućnosti da odbrani organizam. Vrlo je moguće da osobe sa hiperaktivnim imunim sistemom nisu prijemčive za obolevanje od raka. Naravno, potrebna su još mnoga istraživanja u ovoj oblasti dok ne budemo dobili konačan odgovor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.