Ključni simptomi raka prostate na koje treba obratiti pažnju

Novembar je mesec podizanja svesti o raku prostate. Reč je o najčešćem obliku raka muškaraca u Evropi, koji se dijagnostifikuje kod jednog od osam muškaraca tokom života.

Udruženje onkologa Srbije (UMOS) saopštilo je da u Srbiji godišnje oboli oko 3.000 muškaraca od karcinoma prostate, a premine 1.000.

Mesec borbe protiv raka prostate u Srbiji se ove godine obeležava pod sloganom „Budi muško – brini o sebi“, a tim povodom pokrenut je niz aktivnosti koji imaju za cilj da informišu javnost o karcinomu prostate i motivišu da se uradi što je više moguće za rano otkrivanje ove bolesti.

Stariji muškarci podložniji su raku prostate. Simptomi su češća potreba za mokrenjem, naročito noću, poteškoće u mokrenju, naprezanje ili dugotrajno mokrenje, slab protok, osećaj da se bešika nije u potpunosti ispraznila i krv u urinu ili spermi.

Nijedan od gore navedenih simptoma ne znači da nužno imate rak prostate. Povećanje prostate, nešto što se može pojaviti prirodno kako osoba stari, često je nekancerogeno stanje koje se naziva benigna hiperplazija prostate. Rastuća prostata može pritisnuti uretru.

Redovne kontrole već su važne, naročito za muškarce starije od 50 godina. Jednom godišnje svaki muškarac trebalo bi da proveri nivo PSA u krvi. Starosna granica za prvo kontrolisanje PSA pomerena je na 40 godina. Posebno se preporučuje pregled onima koji su imali problema s raznim upalama prostate, upalama bešike ili onima koji u porodici imaju nekoga ko je bolovao od te zloćudne bolesti.

Direktor Klinike za urologiju u Kliničkom centru Srbije Zoran Džamić je izjavio da je ova bolest i pored terapije neizlečiva, da je jedino kod ranog dijagnostikovanja garantovano uspešno izlečenje i zato je apelovao na neophodnost redovne urološke kontrole.

„Kontrole su značajne jer nema specifičnih simptoma koji bi uputili muškarce lekaru i zbog toga je velika smrtnost od ove bolesti“, dodao je Džamić.

Ako ste zabrinuti, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rak prostatesimptomi
Komentari (0)
Dodaj komentar