Konačno: lek za neurološke i psihijatrijske bolesti

Impulsi električne energije koji se pomoću posebnih elektroda šalju direktno u mozak mogu pomoći obolelima od parkinsonizma, depresije, opsesivno- kompulsivnog poremećaja, pa čak i drugih mentalnih stanja. Ali postojeće metode nisu potpuno bezbedne: intervencije na mozgu same po sebi nose određeni rizik, baš kao i ugrađivanje elektroda duboko u moždane ćelije. Koristi se i mogućnost stimulacije mozga sa površine lobanje, ali i ona ima ograničenja jer ne može ravnomerno da stigne do svih delova ovog organa, piše „Njujork tajms”.

Novo istraživanje koje su eksperti sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu sproveli na miševima možda je pravi put da se problem reši: iako su mnoga pitanja ostala bez odgovora, stručnjaci kažu da je novi metod dokazano efikasan, bezbedan i jevtiniji od klasičnih metoda, ali i da može pomoći u lečenju čitavog niza neuroloških i psihijatrijskih poremećaja.

„Temporalna interferencija”, kako je nazvana metoda sprovedena na miševima, podrazumeva korišćenje izuzetno visokih električnih frekvencija koje se šalju pomoću elektroda postavljenih na glavu pacijenta direktno u mozak. „Veoma visoke frekvencije elektronskih polja su mnogo brže nego što ljudski mozak može da ih prati“, objašnjava dr Edvard Bojden, jedan od autora studije.

Neuroni nisu „hvatali” visoke električne frekvencije, ali prilikom mešanja različitih frekvencija reagovali su na one niskog intenziteta. Od posebne važnosti bilo je to što su reagovali samo neuroni u delu mozga koji je „ciljan“ ovom metodom. Istraživanje koje je na miševima dalo odlične rezultate počelo je da se primenjuje na ljudima koji nemaju neurološke probleme, kako bi se proverilo njegovo delovanje. Stručnjaci su optimisti i veruju da bi uz pomoć ove tehnike mogli da pomognu mnogobrojnim obolelima od neuroloških i psihijatrijskih oboljenja, ali potrebno je još mnogo vremena da se istraživanje potvrdi na ljudima.

(D. I, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

depresijaelektrodeImpulsi električne energijemozakParkinsonova bolest
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Stojadin

    E da ga daju velikom vodji srbistana da se peobudi iz iluzija pa da se mane corava posla i ostavi nas da pocnemo da zivimo ko ljudi