Lečenje endometrioze

Pouzdana dijagnoza endometrioze može biti načinjena samo laparaskopijom (pregled trbušne duplje optičkim instrumentom kroz rez na trbuhu dužine 1 cm). Estrogeni hormoni žene koje normalno luče jajnici, ali i nadbubrežne žlezde, a stvaraju se i u masnom tkivu – stimulišu razvoj endometrioze, dok progesteroni, hormoni koje luče jajnici a stvaraju se i u nadbubrežnim žlezdama – ograničavaju efekat estrogena na rast i razvoj ćelija.

Mada savremena hormonska terapija koja se koristi u lečenju neplodnosti kao posledice endometrioze nije idealna – veoma je uspešna u otklanjanju bolova koji su posledica endometrioze. Za sada postoje dve metode lečenja endometrioze:

  • hormonska terapija
  • hirurška terapija

Hormonska terapija podrazumeva primenu oralnih kontraceptiva, hormona koji sprečavaju začeće i najčešće se uzimaju po shemi od 21 dan; u slučaju endometrioze, terapija se, međutim, primenjuje kontinuirano šest meseci u periodu u kom nema menstrualnog krvarenja i u toku kojeg neki endometriozni implanti atrofiraju. Ovakav režim imitira hormonski status koji postoji tokom trudnoće.

Primena tzv. LHRH agonista, hormona koji suzbijaju lučenje hormona hipofize i na taj način izazivaju prestanak menstrualnih ciklusa – danas je veoma popularna u lečenju ovog poremećaja. Osnovni neželjeni efekat ovih hormona jeste pojava akutnih simptoma menopauze – topli talasi i osteoporoza, što zahteva primenu dodatnih lekova. Po prekidu terapije, bolovi se vraćaju kod 20% pacijenata svake godine tokom narednih pet godina.

Primena danazola ili progestagena zbog neželjenih efekata ne može biti dugotrajna, iako ovi hormoni imaju antiproliferativan efekat. Budući da navedena hormonska terapija ne dovodi do sprečavanja sinteze estrogena u perifernim tkivima i iz samih endometrijalnih ćelija, pacijentkinje koje su neosetljive na navedene metode lečenja mogu biti lečene inhibitorima aromataze; to je posebna grupa lekova koja sprečava stvaranje estrogena.

Još uvek se terapija endometrioze odnosi samo na ublažavanje bolova, ne i na izlečenje. Radikalno lečenje podrazumeva operativno uklanjanje oba jajnika, ali ova intervencija ne pomaže u slučajevima kada je endometrioza postmenopauzna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

endometriozamenoauzamenstruacijaneplodnoststerilitet
Komentari (10)
Dodaj komentar
  • Tanja Dimitrov

    Imam 39 god. Udata sam, imam dete. Operisala sam se 8. 3. 2011. od endometrioze koja je bila 5 cm na levom jajniku i odstranjen je deo jajnika. Imala sam terapiju diferelina 4 meseca. Nakon druge injekcije počelo je neko braon curenje nekih 8 dana, da bi to posle toga prešlo u kao normalno krvarenje i trajalo je 18 dana. Sada je to opet počelo 4. maja sa istim simptomima – prvo sukrvica, pa braon, pa jače krvarenje, pa nema celog dana i svakog dana ista priča. Na zadnjoj injekciji doktor koji me je operisao rekao mi je da je to normalno, ali osećam da se nešto dešava. Idem na kontrolu 11. avgusta, a ja i dalje krvarim. Videćemo šta se dešava.

  • Vale Kolman

    Sa pune 42 godine bolove preživljavam svaki mjesec od svoje 12. Prije 11 godina otkrili su mi cistu u lijevom adneksu (tako piše na otpusnoj listi sa odjeljenja nefrologije) i preporučili da se javim reumatologu. Od 2001, čitajući naučni rad poznatog bosansko-hercegovačkog neuropsihijatra subspecijalizacije interne medicine, pošto sam zdravstveni radnik, povezala sam opisane simptome sa onim što doživljavam i saznala dijagnozu. Osim opisa nije, nažalost, bilo uputstva za tretiranje problema. Dva različita ginekologa, koja su me pregledala u razmaku od godinu dana, tvrdili su da je nalaz u otpusnoj listi pogrešan. Godine 2009. operisana sam laparaskopski od cisti na jajnicima -„kising ovaries“, ali nisam imala materijalne mogućnosti za šestomjesečnu terapiju. U petak ću primti prvu ampulu Diferelina, još nisam izgubila nadu da ću imati potomstvo.

  • Violeta Jankicević

    Pre 4 meseca u Smederevu, zbog jakih bolova, otkrivena mi je endometrioza iza materice i benigni tumor na desnom jajniku. Rekli su da mora sve da izvade. A onda su me poslali u GAK Narodni front i zahvaljujući dr Rastku Magliću svi organi su sačuvani. Čak mogu i da rađam još. Hvala

  • Angela Molnar

    Imam 29 godina, nisam rađala (a i kako kad mi se ne da), endometriozu imam 10 godina. Prva laparaskopija je bila 2007, 6 meseci diferelin injekcije, druga laparaskopija je bila 2008, opet diferelin 6 meseci. Udala sam se, želimo porodicu, i ja opet imam endometriozu koju treba da operišem po treći put, ali na klasičan način i tako sve u nedogled. Nema šta sve nisam probala za ovih 10 godina: posebna ishrana, hormonske terapije, čajevi i – ništa.

  • Jelena Radojičić

    I meni je ustanovljena endometrioza, jedan doktor mi je rekao da bez laparoskopije ne mogu da ostanem trudna, inače imam 27 god, nisam rađala, a tako bih volela da imam bebu. Gde uraditi laparoskopiju? Jako sam uplašena…

  • Katarina Radovanović

    Zdravo! Sada imam 36 godina i dvoje divne dece. Udala sam se u 28. godini i posle pola godine mi je ginekolog predložio laporoskopiju zbog policističnih jajnika i nesazrevanja folikula. Ustanovljena je endometrioza, IV stepen. Ništa mi nije odstranjeno, osim tih priraslica kojih je čak bilo i u trbuhu. Posle operacije sam šest meseci jedanput mesečno primala injekcije koje su mi zaustavile ciklus i tačno posle ukupno sedam meseci od dijagnoze ostala sam u drugom stanju. Srećno!

  • Ivana Đurić

    Cista ti nece pući ako ti laparaskopiju odradi dobar stručnjak! Laparaskopska operacija se i preporučuje devojkama koje nisu rađale, a žanama koje jesu – klasična operacija! Pre dve nedelje sam operisana laparaskopski na GAK-u u Višegradskoj! Sada me čeka dugotrajna hormonska terapija, a ako mogu nekako da vam pomognem, tu sam!

  • Tuna Hasimi

    Ja sam imala tumor i hiruršku intervenciju u 24 god, kao i laparaskopiju. Sad imam sina, jedan jajnik i nemam bolove. Mnogu sam srećna.

  • Ana Vuksanov

    I ja imam treći stepen endometrioze i nepunih 26 godina. Prvo mi je preporučena laparoskopija, no kako nisam rađala, predložena je klasična operacija, jer je laparoskopija rizična, tj. endo cista može pući i zahvatiti druge organe. Želim ti da pronađeš dobrog doktora. Srećno!

  • Nataša Sajko

    Moja dijagnoza je 3. stepen endometrioze, nemam još ni 30. Kako da ostanem u drugom stanju ukoliko bih pristala na operativni zahvat pri kome bi mi se odstranila oba jajnika? Ima nas sa ovom bolešću koji se još uvek očajnicki nadamo potomstvu!