U trendu

Lečenje endometrioze

Pouzdana dijagnoza endometrioze može biti načinjena samo laparaskopijom (pregled trbušne duplje optičkim instrumentom kroz rez na trbuhu dužine 1 cm). Estrogeni hormoni žene koje normalno luče jajnici, ali i nadbubrežne žlezde, a stvaraju se i u masnom tkivu – stimulišu razvoj endometrioze, dok progesteroni, hormoni koje luče jajnici a stvaraju se i u nadbubrežnim žlezdama – ograničavaju efekat estrogena na rast i razvoj ćelija.

Mada savremena hormonska terapija koja se koristi u lečenju neplodnosti kao posledice endometrioze nije idealna – veoma je uspešna u otklanjanju bolova koji su posledica endometrioze. Za sada postoje dve metode lečenja endometrioze:

  • hormonska terapija
  • hirurška terapija

Hormonska terapija podrazumeva primenu oralnih kontraceptiva, hormona koji sprečavaju začeće i najčešće se uzimaju po shemi od 21 dan; u slučaju endometrioze, terapija se, međutim, primenjuje kontinuirano šest meseci u periodu u kom nema menstrualnog krvarenja i u toku kojeg neki endometriozni implanti atrofiraju. Ovakav režim imitira hormonski status koji postoji tokom trudnoće.

Primena tzv. LHRH agonista, hormona koji suzbijaju lučenje hormona hipofize i na taj način izazivaju prestanak menstrualnih ciklusa – danas je veoma popularna u lečenju ovog poremećaja. Osnovni neželjeni efekat ovih hormona jeste pojava akutnih simptoma menopauze – topli talasi i osteoporoza, što zahteva primenu dodatnih lekova. Po prekidu terapije, bolovi se vraćaju kod 20% pacijenata svake godine tokom narednih pet godina.

Primena danazola ili progestagena zbog neželjenih efekata ne može biti dugotrajna, iako ovi hormoni imaju antiproliferativan efekat. Budući da navedena hormonska terapija ne dovodi do sprečavanja sinteze estrogena u perifernim tkivima i iz samih endometrijalnih ćelija, pacijentkinje koje su neosetljive na navedene metode lečenja mogu biti lečene inhibitorima aromataze; to je posebna grupa lekova koja sprečava stvaranje estrogena.

Još uvek se terapija endometrioze odnosi samo na ublažavanje bolova, ne i na izlečenje. Radikalno lečenje podrazumeva operativno uklanjanje oba jajnika, ali ova intervencija ne pomaže u slučajevima kada je endometrioza postmenopauzna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.