Lek za dijabetes u lečenju raka dojke

Naučnici su ustanovili novi način pomoću koga bi mogli da utvrde kojim bi pacijentima sa agresivnim oblikom karcinoma dojke mogao da pomogne lek koji se koristi za lečenje dijabetesa.
Detalji testa objavljeni su u časopisu "Cell Cycle". Test uključuje i utvrđivanje vrsta hrane koju ćelije raka koriste, kako bi se predvidelo koji pacijenti imaju lošu prognozu.
Autori ovog testa kažu da bi pacijenti mogli imati dobrobit ako im se prepiše metmorfin, lek koji se koristi za dijabetes, koji košta 10 penija (oko 7 dinara) na dan i obećava u pogledu lečenja raka.
Istraživanje je sprovela grupa naučnika sa Univerziteta u Mančesteru (Velika Britanija) i sa Univerziteta Thomas Jefferson u Sjedinjenim Državama.
Gorivo tumora
Profesor Majkl Lisanti sa Univerziteta u Mančesteru navodi: "Dokazali smo da je kod pojave karcinoma veoma važno šta se jede. Vrsta hrane koju troše ćelije raka od ključne je važnosti za stanje pacijenta i terapiju koja mu je potrebna. Ako ćelije raka troše visoko energetsku hranu, tumor postaje agresivniji i teže ga je lečiti. Međutim, pacijentima može pomoći metmorfin, koji prekida snabdevanje tumora gorivom."
Istraživanje
Tim profesora Lisantija najpre je u laboratoriji posmatrao ćelije i hranio ih visoko energetskom hranom, tj. laktatima i ketonima. Tako je ustanovljeno koji geni su izraženiji i na osnovu toga je utvrđena oznaka ovih gena.
Kod 219 pacijenata obolelih od raka dojke posmatrano je koje se ćelije raka hrane laktatima i ketonima. Zaključeno je da se ova vrsta hrane crpe iz okolnih zdravih ćelija. Takođe je otkriveno da je rizik od vraćanja bolesti veći kod pacijenata sa ćelijama raka koje se hrane velikom količnom ketona i laktata. Kod takvih pacijenata su veće šanse da se rak proširi na ostale organe i još je verovatnije da će ti pacijenti umreti od posledica raka. Autori testa kažu da bi test mogao da odredi koji pacijenti imaju lošu prognozu i da bi oni mogli imati dobrobiti od uzimanja metmorfina.
Reakcija
Profesor Entoni Hauel, direktor Jedinice za napredno istraživanje raka dojke u Mančesteru, kaže: "Ustanovili smo kako se karcinomi sami hrane. To predstavlja korak napred ka tome da svaki pacijent dobije odgovarajući tretman – što mi nazivamo personalizovanim tretmanom. Pokušavamo da otkrijemo nov način po kome bismo razdvajali pacijente na one koji bi trebalo dobro da odreaguju na tretmane koje im možemo pružiti i na one kojima je potrebno nešto drugačije. Ono što je posebno ohrabrujuće jeste to što se neki od tih lekova možda već nalaze u upotrebi i nisu skupi."
Istraživači su priznali da je na tome još potrebno raditi, ali Hauel kaže: "Nadamo se da će lek kao što je metmorfin spasavati živote mnogih pacijenata obolelih od raka dojke narednih godina."
Dr Laura Bel, viši službenik na Institutu za istraživanje raka u Velikoj Britaniji, kaže: "Naučnici moraju da prevaziđu još mnogo izazova pre nego što budemo sigurni da takav test, ili takav lek kao što je metmorfin, zaista može pomoći obolelima od karcinoma dojke. Međutim, ovo istraživanje objašnjava kako bi borba protiv ćelijskog metabolizma jednog dana mogla da spreči širenje raka i izlečenje. To takođe dovodi naučnike korak bliže ka razumevanju toga koji će pacijenti verovatno imati koristi od takvih tretmana u budućnosti."

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čime se hrane ćelije rakadijabeteskancerlecenje rakalekovi za dijabetesrakzaustavljanje napredovanja raka
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dragana Savčić-Sandes

    Vrlo zanimljiv članak, ali bi bilo korisno da se navedu i originalne reference.