Lizin i herpes

Lizin (Lusine) predstavlja jednu od izuzetno bitnih aminokiselina i kamen-temeljac proteina koje naše telo ne može da pridobije putem sinteze iz drugih izvora, pa stoga mora biti preuzet iz svakodnevne ishrane.
Različiti proteini, naravno, sadrže različite količine aminokiselina, uključujući kako esencijalne tako i neesencijalne. Pored lizina, još jedna od esencijalnih aminokiselina čiji je glavni izvor hrana jeste i arginin (Arginine).
Lek za herpes
Dodaci na bazi lizina i hrana bogata lizinom a siromašna argininom, već duže se koriste u borbi za suzbijanje herpesa. Kada su vršena istraživanja kultura tkiva, pokazalo se da lizin ima sposobnost da spreči replikaciju samog virusa.
Ono što su brojne analize herpesa simpleksa pokazala jeste prisustvo arginina u velikim količinama i nedostatak drugih esencijalnih aminokiselina, uključujući i lizin. Istraživanja su nagovestila, a svakim danom se ispostavlja osnovanost toga, da se samim povećanjem količine lizina sprečava upotreba arginina i samim tim u neverovatnoj meri sprečava replikacija virusa.
Istraživanja
Brojni eksperimenti u kojima je testiran lizin pokazali su da se uz njegovu pomoć vrlo brzo može umanjiti intenzitet i učestalost izbijanja herpesa, kao i da je zaceljivanje rana mnogo brže. Kada je reč o prirodnim tehnikama lečenja herpesa, usled nedostatka intenzivnih testiranja, njihova bezbednost i efikasnost još uvek nisu u potpunosti potvrđene. Međutim, kada je reč o lizinu, do današnjeg dana je izvršeno puno kliničkih istraživanja. Nakon jednog takvog istraživanja, utvrđeno je da kada količina seruma koji sadrži lizin pređe granicu od 165 nmol/ml, dolazi do primetnog smanjenja učestalosti infekcije. S druge strane, do povećanja učestalosti dolazi ukoliko se ova koncentracija spusti ispod tačke od 165 nmol/ml. Dobijeni rezultati ukazuju na to da profilaktični lizin može biti od izuzetno velike pomoći kada je reč o specifičnim i učestalim slučajevima herpesa, ukoliko se količina lizina konstantno održava u ravnoteži.
Postoji i verovatnoća da nivo arginina ima uticaja na krajnje rezultate. Ukoliko osoba želi da spreči dalje širenje virusa herpesa uz pomoć dodataka na bazi lizina, verovatno će morati da ograniči količinu arginina u hrani, kao i da odnos lizina i arginina održava u adekvatnoj ravnoteži.
Terapija
Veoma je bitno napomenuti i da su gotovo sva istraživanja čiji su rezultati bili pozitivni, ukazala i na smanjenje u učestalosti i dužini trajanja infekcija, ali ne i potpuno sprečavanje tih infekcija. Prema tome, i pored toga što terapija lizinom ima izuzetan potencijal kada je lečenje herpesa u pitanju, još povoljniji rezultati mogu se dobiti ukoliko se pomenuta terapija kombinuje sa dodatnim terapijama, bilo prirodnim, bilo konvencionalnim.
Izvori lizina
Lizin se u nalazi u namirnicama za ishranu kao što su: žitarice (pšenica, ječam, raž, ovas, kukuruz…), mahunarke (pasulj, grašak, bob, boranija, soja, sočivo, kikiriki…) i riblje meso.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

amino kiselineargininherpeslizinminealipad imunitetaprirodni način lečenjavirusivitaminizdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar