Matične ćelije i lečenje angine pektoris

Eksperimentalna terapija koja uključuje injekcije matičnih ćelija iz krvi samih pacijenata – pokazuje obećavajuće rezultate prilikom lečenja ljudi sa bolovima u grudima koji ne reaguju na lekove, angioplastiju ili operaciju.
U toku istraživanja, pacijenti sa neizlečivom anginom pektoris dobili su injekcije SD34+ matičnih ćelija u važnim oblastima srca. Kod njih se javio znatno manji bol u grudima i pokazali su se bolji rezultati u odnosu na pacijente koji su dobili plasebo injekcije.
Lečenje angine pektoris
Lekovi, angioplastija i koronarni bajpas grafta operacija, predstavljaju dosadašnje glavne terapije za anginu pektoris – bol u grudima izazvan blokiranim koronarnim arterijama. Ipak, nekim pacijantima ni višestruki tretmani ovim terapijama nisu dovoljno pomogli.
Novi način lečenja nastao je na osnovu otkrića od pre deset godina da SD34+ matične ćelije stimulišu formiranje novih krvnih sudova.
Istraživač Daglas Losordo kaže: "Koronarna arterijska bolest podrazumeva ne samo blokadu arterije nego i umiranje malih krvnih sudova, tj. kapilara srčanog mišića. Ovaj način terapije usmeren je upravo ka tim oštećenim kapilarima, a matične ćelije su pokazale sposobnost da ih poprave i zamene prilikom testiranja kod životinja."
Istaraživanje
U istraživanju je učestvovalo ukupno 167 pacijenata sa teškim oblikom angine pektoris. Učesnici su podeljeni u tri grupe: jedni su dobili malu dozu SD34+ matičnih ćelija, drugi veliku dozu, a treći placebo.
Rezultati istraživanja
Šest meseci nakon terapije, pacijenti koji su dobili injekcije matičnih ćelija imali su u proseku sedam napada angine u toku nedelje, u poređenju sa 11 napada kod pacijenata sa placebo terapijom.
Nakon 12 meseci, pacijenti koji su dobili terapiju sa malom dozom matičnih ćelija imali su oko 6 napada nedeljno u odnosu na 11 napada pacijenata sa placebo terapijom.
Rezultati testa tolerancije takođe su bili bolji kod pacijenata sa terapijom koja uključuje matične ćelije. Pacijenti sa malom dozom pokazali su napredak od 139 sekundi, u odnosu na 69 sekundi kod pacijenata sa placebo terapijom.
Pacijenti obe aktivne grupe koristili su manje nitroglicerina za lečenje napada angine u odnosu na pacijente u placebo grupi, ali je razlika mala.
Losordo kaže da ova poboljšanja kod pacijenata koji su dobili terapiju sa matičnim ćelijama mogu biti od životne važnosti za mnoge pacijente.
"Da pojednostavimo, pacijenti koji su do sada mogli da sede kod kuće i gledaju televiziju – sada bi mogli da hodaju normalnim tempom bez bola u grudima, a neko ko je mogao da hoda sporim tempom, sada bi možda mogao da vozi bicikl", kaže on.
Utvrđeno je da naša tela, čak i tela teško obolelih pacijenata, sadrže ove prirodne biološke elemente koji mogu da leče. Ovo su počeci nove vrste lečenja korišćenjem unapred ugrađenog mehanizma organizma za samopopravljanje.
Dalja istraživanja
Rezultati istraživanja su ohrabrujući. Pacijenti koji su lečeni terapijom koja sadrži matične ćelije imali su poboljšanja u frekvenciji problema koje izaziva angina pektoris.
Sledeći korak je da se dokaže da je ova terapija klinički korisna.
Istraživanje bi u toj fazi trebalo da obuhvati 50 medicinskih centara u Sjedinjenim Državama i još uvek je u fazi planiranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

angina pektorislečenje bolesti srcaMatične ćelijeplacebosavremena dostignuća u medicini
Komentari (0)
Dodaj komentar