Mitovi: Ima li detoksikacija uopšte smisla?

Neke tvrdnje o „detoksikaciji“  organizma mogu zvučati sjajno, poput više energije, bolje probave i čišćenja organa, zapravo je mit da vaše telo treba detoksikaciju.

Naime, već ste rođeni s najvećim i najboljim detoksikacijskim sistemom koji vam je potreban. Svu navodnu detoksikaciju već odrađuju vaša jetra, bubrezi, koža, pluća i creva.

– Detoks dete su marketinški mitovi, a ne prehrambena stvarnost – tvrde stručnjaci iz „The British Dietetic Association“.

– Jedini ultimativni način života koji vam je potreban je kombinovanje zdrave, uravnotežene ishrane s fizičkim vežbanjem i odbacivanje štetnih navika kao što je pušenje – kaže dijetetičarka  Ketrin Kolins (Catherine Collins).

Ukoliko poželite da podstaknete „detoksikaciju“, sve što vam je potrebno je zdrava, uravnotežena ishrana koja se može podeliti u pet glavnih grupa.

Prema engleskom vodiču za zdravlje „Eatwell“, većina onoga što jedemo treba da sadrži voće i povrće zatim skrobne ugljene hidrate, a proteine i mlečne proizvode konzumirajte u umerenim količinama. Preporučuje se da većina masti u prehrani ljudi bude nezasićena, piše “ The Guardian“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

detoksikaciijaishranazdrava hrana
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ovo napisano nije istina: Zašto? Zato što čovek ne živi život samo da bi prošao kroz njega već da bi učio život kroz iskustva koja mu donose stresove koji doprinose da organizam u mnogim trenucima ne funkcioniše ispravno. Dolazi da neizbalansiranosti i to je pravi uzrok mnogih unutarnjih poremećaJA A NE SAMA ISHRANA. Uzmimo jetru, koja uistinu pročišćuje, ali, jednoga dana baš zbog stresnih stanja ne čini onako kako je činila ranije pa dolazi do poremećaja a sa time do gomilanja kristalizovane masnoće a tada dolazi do pojave mnogih alergija. Tom ‘bolesnom’ stanju treba pomoć čišćenja od naslaga koje se pak ne može odraditi pre nego se odradi antiparazitno čišćenje. Zašto? Zato što ti paraziti drže povezanom nakupljenu masnoću kopju je nemoguće očistiti. Zato mora i jedno i drugo. Zatim, detoksikacija i čišćenje sistema za varenje je potrebno zbog problema na sličan način kao i kod jetre. Klasična medecina ima svoje mesto ali klasična nauka nima saznanja za mnoge stvari koje su došle alternativnim metodama. Sa druge strane, istina je da mnogi laici preteruju u guranju alternativnih saznanja na način koji ne bi trebali ni smelo. To znači da se sam čovek treba malo potkovati malo širom spoznajom. Niti preterivati niti negirati a sve to kažem iz ličnih iskustava.

  • Anonimni

    Prvo da definisemo sta je to „zdrava“ hrana. Misljenja strucnjaka mogu biti cak dijametralno suprotna oko ovog pitanja. Ali cinjenica je da su pojedinci koji su imali problem sa najtezim bolestima tipa kancer, posle prelaska na vegansku ishranu, pojacanu fizicku aktivnost, oprimalan rezim spavanja, prihvatanja i oslobadjanja od emotivnih problema uspeli da svoje telo i svoj duh dovedu u ravnotezu. Brojanje kalorija ne znaci mnogo ako vam je um u rastrojstvu a emocije u ekstremu.