Mitovi: Ima li detoksikacija uopšte smisla?

Neke tvrdnje o „detoksikaciji“  organizma mogu zvučati sjajno, poput više energije, bolje probave i čišćenja organa, zapravo je mit da vaše telo treba detoksikaciju.

Naime, već ste rođeni s najvećim i najboljim detoksikacijskim sistemom koji vam je potreban. Svu navodnu detoksikaciju već odrađuju vaša jetra, bubrezi, koža, pluća i creva.

– Detoks dete su marketinški mitovi, a ne prehrambena stvarnost – tvrde stručnjaci iz „The British Dietetic Association“.

– Jedini ultimativni način života koji vam je potreban je kombinovanje zdrave, uravnotežene ishrane s fizičkim vežbanjem i odbacivanje štetnih navika kao što je pušenje – kaže dijetetičarka  Ketrin Kolins (Catherine Collins).

Ukoliko poželite da podstaknete „detoksikaciju“, sve što vam je potrebno je zdrava, uravnotežena ishrana koja se može podeliti u pet glavnih grupa.

Prema engleskom vodiču za zdravlje „Eatwell“, većina onoga što jedemo treba da sadrži voće i povrće zatim skrobne ugljene hidrate, a proteine i mlečne proizvode konzumirajte u umerenim količinama. Preporučuje se da većina masti u prehrani ljudi bude nezasićena, piše “ The Guardian“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.