Nadutost i zatvor vam ne daju mira? Izbacite ove namirnice i olakšajte sebi

Svaki čovek je ponekad imao problem sa zatvorom i svesni smo koliko on može da bude težak i nezgodan, posebno ako traje nekoliko dana ili se ponavlja. Uzrok ovakvog stanja obično je ishrana, odnosno namirnice koje ne odgovaraju našem organizmu, a da toga nismo ni svesni.

Ove poteškoće uglavnom imaju odrasli ljudi zbog načina života i nedovoljne aktivnosti, kao i loše ishrane, piše B92.

Koja hrana izaziva zatvor?

Svi volimo brzu hranu (burgeri, pljeskavice, pomfrit) i danas je vrlo prisutna u svakodnevnom životu. Ipak, iako je ukusna, nezdrava je i prepuna masnoća i glavna kada je u pitanju pojava zatvora.

Ovom problemu doprinose i prerađene žitarice poput belog hleba, peciva, belog pirinča, kao i crveno meso koje uvek možete zamijeniti ribom ili piletinom. Slatkiši su neprijatelj i našem želucu, jer su sve poslastice prepune šećera koji uzrokuje smanjeno pražnjenje creva.

Kako bi pomogli našem organizmu bitno je da znamo i koje su to namirnice koje nam mogu rešiti ovaj problem. Suve šljive, jabuke, kivi, kruške… vrlo su bitni za naš probavni sistem, jer su bogati vlaknima i zato bi bilo dobro da ih uvrstite u svoj jelovnik. Pored toga, korisno je i da pijete dovoljno vode, nezaslađenih čajeva i sokova koji će hidrirati creva i pomoći pri pražnjenju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nadutostzatvor
Komentari (0)
Dodaj komentar