Niste ni slutili koliko je maslačak zdrav: Evo koje sve tegobe u telu leči

U ovo doba godine za terapiju mogu da posluže i lekoviti listovi maslačka, koji veoma povoljno deluju na bubrege, žučnu kesu, gušteraču, želudac, creva i krv.

Osim toga, maslačak se smatra jednim od najsigurnijih i najvažnijih biljnih lekova za jetru. Listovi maslačka mogu da pomognu i onima koji pate od zadržavanja vode, celulita i gojaznosti.

Sveže ubrani listovi maslačka, osim kao čaj, mogu da se pripremaju i kao salata. Zbog visokog sadržaja insulina u njima oni se preporučuju i dijabetičarima.

Da listovi maslačka ne bi imali gorak ukus, najbolje ih je brati u proleće pre nego što biljka procveta. Takođe, gorčinu možete da izbegnete i ako jedete samo gornje delove listova.

Kada je o stabljici reč, narodna medicina preporučuje njen sok za uklanjanje bradavica.

Prema receptima austrijske travarke Marije Treben, trebalo bi jesti pet, šest stabljika maslačka dnevno u borbi protiv hronične upale jetre, dok se za lečenje dijabetesa savetuje 10 stabljika na dan.

U slučaju tegoba sa zadržavanjem vode, gojaznosti i bubrežnih smetnji ujutru i uveče, pola sata pre jela, savetuje se šolja čaja od maslačka. Dve kašičice listova maslačka prelijte sa 250 ml vrele vode, ostavite da odstoji 10 minuta i procedite.

Čaj od mladog lišća maslačka veoma uspešno pomaže i u slučaju urinarnih infekcija, pišu Novosti.

Konzumiranje čaja od listova maslačka, preporučuje se i pušačima ili bivšim pušačima, jer nijedna biljka ne čisti tako dobro krv, krvne sudove, sluzokožu disajnih organa i pluća, kao maslačak.

Pobedite anemiju

Za one koji pate od anemije usled nedostatka gvožđa, listovi maslačka mogu da budu od velike pomoći. Pomešajte jednake delove listova maslačka, koprive i potočarke. Stavite u teglu. Prilikom pripreme čaja kašičicu te mešavine prelijte šoljom vruće vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte tri šolje na dan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkamaslacakzdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar