Gen koji ukazuje na uspešnost lečenja raka dojke

Istraživači su otkrili da se lečenje raka dojke može prilagoditi svakom pacijentu ponaosob. Pronašli su gen koji se zove FKBPL, čija količina može da predvidi uspeh lečenja raka dojke lekom tamoksifen. To je trenutno jedan od najčešće korišćenih lekova u lečenju raka dojke, naročito oblika raka koji su hormonski zavisni.

U Velikoj Britaniji se svake godine dijagnostikuje oko 28.000 žena sa rakom dojke. Hiljadama žena se daje lek tamoksifen u trajanju od pet godina, kao trenutno najbolja terapija ove bolesti.

Smatra se da otprilike dve trećine lečenih pacijentkinja ima koristi od ove terapije, ali se nije moglo predvideti koja će od pacijentkinja povoljno reagovati, a koja ne.

Naučnici sa Kvins univerziteta u Belfastu (Queens University, Belfast) zaključili su da lečenje i ishod lečenja zavisi od prisutne količine gena FKBPL. Ukoliko osoba ima povišeni nivo ovog gena u ćelijama raka dojke, ona će reagovati povoljno na terapiju tamoksifenom i imati mnogo bolje šanse za preživljavanje nego osobe koje imaju nizak nivo ovoga gena.

Pronalazak je veoma značajan jer će se izbeći davanje pomenutog leka osobama za koje se unapred zna da neće povoljno reagovati. To će omogućiti lekarima da se kod takvih pacijentkinja okrenu drugim vidovima terapije i da smanje gubitak dragocenog vremena do koga je dolazilo usled lečenja neefikasnim lekom.

Više o raku dojke…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

rak dojkegenetikalek ѕa lecenje raka dojke
Komentari (0)
Dodaj komentar