O ovom se zdravstvenom problemu mudro ćuti

Teži oblici hemoroida predstavljaju rasprostranjeno oboljenje. Najčešći razlozi za obraćanje lekaru u vezi sa hemoroidima jesu krvarenja, snažan bol i nemogućnost vraćanja na mesto ispalih hemoroidalnih čvorova, kao i tromboza spoljašnjih ili unutrašnjih hemoroidalnih krvnih sudova. Tromboza nekada može predstavljati prvu manifestaciju oboljenja, a nekada se razvija kao posledica drugih simptoma. Postoje tri stepena težine težih oblika hemoroida.

Pri I stepenu, spoljašnji hemoroidalni čvorovi relativno su male veličine, zategnuto-elastične konzistencije i nalaze se niže od zupčaste linije. Bolni su na dodir. Koža u perianalnoj (okolina čmara) oblasti može biti hiperemisana (prepunjena krvlju). Karakteristične su žalbe na osećaj pečenja i svraba, koji se naročito pojačavaju pri defekaciji.

Pri II stepenu, mogu se videti izraženiji otok većeg dela perianalne oblasti i hiperemija. Na dodir ove oblasti ili pritisak prstom u oblasti pravog creva javlja se rezak, prodoran bol. Bolesnici se žale na snažne bolove u oblasti anusa, naročito pri hodu i u sedećem položaju.

Pri III stepenu, cela okolina analnog otovra zahvaćena je upalnim otokom. Čak i ovlašno dodirivanje hemoroidalnih čvorova rezultuje jakim i oštrim bolom. U analnoj oblasti vidni su tamnocrveni ili crvenomodri unutrašnji hemoroidalni čvorovi, pokriveni vlaknastim opnama. U odsustvu savremenih metoda lečenja, može nastupiti čak i nekroza hemoroidalnih čvorova! Sluzokoža koja ih pokriva može biti izranavljena, a javljaju se i delovi crne boje sa naletom fibrina. U naročito zapuštenim slučajevima, može doći i do razvoja paraproktitisa (upala pravog creva i tkiva koja ga okružuju).

U sutrašnjem nastavku čitaćete o prevenciji i lečenju hemoroida.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hemoroidisedenjesuljevi
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    meni je pomogao krompir.

  • Slavica Tomić

    Ja sam imala problema sa hemoroidima, čestu krvavu stolicu,… Pomogle su mi veno-vita kapi koje mi je preporučio prijatelj.

  • Dragan -

    Imam hemoroide tri i po godine. Bio sam kod vrhunskih stručnjaka u Beogradu, koristio sam razne meleme i masti za koje sam čuo, ali mi ništa nije pomoglo. Tri puta sam snimao debelo crevo. Ako znate nešto što pomaže u lečenju hemoroida, pišite.
    Hvala!

    • Dule

      Prvo i najvažnije – higijena. Više ne smeš da koristiš toalet-papir. Drugo, ishrana – što manje kafe, alkohola, kiselog, ljuto nikako. Ukoliko imaš problema sa probavom, obavezno jedan obrok dnevno kačamak. Kada ti se jave problemi (bolovi, krvarenje), moraš da sediš u mlakoj vodi sačinjenoj od sapunice (isključivo Merimin dečiji sapun) 3-5 puta dnevno 10-15 minuta. Nakon toga, koristi neku mast protiv hemoroida (daleko je najbolja austrijska HADENSA i mast koju pravi VMA, čini mi se da se zove anestesini ung.). Hemoroidi neće da nestanu, ali ne bi trebalo ni da ti smetaju. Ukoliko ti ovo ne pomogne, moraćeš na sklerizaciju, podvezivanje ili operaciju. Jedino je sigurno da će opet da ti se pojave.

  • Vladan Blagojević

    Imam 32 godine, na hemodijalizi sam od 12. 8. 2010, a imam problema sa hemoroidima. U zadnje vreme često mi se javlja krv u stolici i osećam bol pri pražnjenju. Imam strah da možda nije u pitanju rak debelog creva. Išao sam na snimnje debelog creva, ali nisam izdržao celo snimanje zbog bola. Išao sam i kod hirurga, dao mi je da pijem tablete. Osećam bol na početku debelog creva, imam peckanje i povremeno svrab koji mi stvara nervozu i srtah da nije ono čega se najviše plašim. Molim za vaš komentar. Unapred zahvalan.