U trendu

O ovom se zdravstvenom problemu mudro ćuti

Teži oblici hemoroida predstavljaju rasprostranjeno oboljenje. Najčešći razlozi za obraćanje lekaru u vezi sa hemoroidima jesu krvarenja, snažan bol i nemogućnost vraćanja na mesto ispalih hemoroidalnih čvorova, kao i tromboza spoljašnjih ili unutrašnjih hemoroidalnih krvnih sudova. Tromboza nekada može predstavljati prvu manifestaciju oboljenja, a nekada se razvija kao posledica drugih simptoma. Postoje tri stepena težine težih oblika hemoroida.

Pri I stepenu, spoljašnji hemoroidalni čvorovi relativno su male veličine, zategnuto-elastične konzistencije i nalaze se niže od zupčaste linije. Bolni su na dodir. Koža u perianalnoj (okolina čmara) oblasti može biti hiperemisana (prepunjena krvlju). Karakteristične su žalbe na osećaj pečenja i svraba, koji se naročito pojačavaju pri defekaciji.

Pri II stepenu, mogu se videti izraženiji otok većeg dela perianalne oblasti i hiperemija. Na dodir ove oblasti ili pritisak prstom u oblasti pravog creva javlja se rezak, prodoran bol. Bolesnici se žale na snažne bolove u oblasti anusa, naročito pri hodu i u sedećem položaju.

Pri III stepenu, cela okolina analnog otovra zahvaćena je upalnim otokom. Čak i ovlašno dodirivanje hemoroidalnih čvorova rezultuje jakim i oštrim bolom. U analnoj oblasti vidni su tamnocrveni ili crvenomodri unutrašnji hemoroidalni čvorovi, pokriveni vlaknastim opnama. U odsustvu savremenih metoda lečenja, može nastupiti čak i nekroza hemoroidalnih čvorova! Sluzokoža koja ih pokriva može biti izranavljena, a javljaju se i delovi crne boje sa naletom fibrina. U naročito zapuštenim slučajevima, može doći i do razvoja paraproktitisa (upala pravog creva i tkiva koja ga okružuju).

U sutrašnjem nastavku čitaćete o prevenciji i lečenju hemoroida.