Odavde vreba najveća – zaraza

Normalno je da svaki roditelj svoje dete udalji od drugog deteta ili osobe koja kašlja ili kija u njegovoj blizini, kako bi ga zaštitio od ifekcija.

Međutim, mali broj roditelja zna da su plastične igračke na javnim mestima (parkovima i igraonicama), pa i u dečjim zdravstvenim ustanovama – među najvećim prenosiocima zaraza i virusa, jer bakterije na plastičnim površinama mogu preživeti i 24 sata nakon izlaganja detetu ili osobi koja ima grip ili virus.

Ljudi, generalno gledano, ne vide predmete kao moguće prenosioce zaraze ili bolesti, a upravo na to treba obratiti pažnju.

Deca su češće izložena virusima i bakterijama jer razne predmete ili ruke kojima su prethodno dirali predmete stavljaju u usta. Pored toga, njihov imuni sistem nije u potpunosti razvijen, pa su zato i podložnija bolestima.

Vršena su istraživanja koliko dugo bakterija ili virus mogu ostati aktivni na površini igračke u spoljašnim i unutrašnjim uslovima.

Testirana je sposobnost preživljavanja takozvanog obavijenog virusa na plastičnim igračkama. Obavijen virus ima spoljašnju zaštitu, što mu pomaže da preživi i napreduje.

Nakon 24 sata, pri uslovima vlažnosti vazduha od 60%, skoro 1% virusa ostao je infektivan na igračkama.

Na 40% relativne vlažnosti koja je karakteristična za zatvoreni prostor, virus je bio manje stabilan. Posle dva sata, 0,01 % virusa bilo je infektivno, a nakon deset sati 0,0001%, što još uvek predstavlja rizik za decu.

Da bi se smanjio rizik za infekcije, savetuje se dezinfekcija igračaka, naročito onih zajedničkih (rođendaonice, igraonice, vrtići, parkovi…).

Na kraju studija navodi da bi najviše od svega trebalo dezinfikovati i dekontaminirati same dečje zdravstvene ustanove, i to ne samo igračke već i ostale često dodirivane površine poput kvaka, rukohvata stepeništa, dugmadi lifta, stolica u čekaonicama i vrtićima.

Savet roditeljima je da opominju decu da ne stavljaju „svašta“ u usta i da ruke i lice operu posle svake posete: igraonici, parku, javnim površinama, javnim ustanovama, zdravstvenim objektima…

Pored toga, ne zaboravite da dečje igračke ili lopte koje ste koristili van kuće, operete i obrišete po dolasku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

virusbakterijezarazaigračkeinfekcijaKlice
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Ne. Najveci izvor zaraze u Srbiji su kockarnice, kladionice, kafici, diskoteke, menjacnice. Da potsetimo samo gradjane da su oni u ovoj ili onoj formi nesmetano radili i u piku pandemije i radice pa makar se svet rusio jer je lobi koji stoji iza njih ipak mnooooogo jaci on nase drzave.