Otkriven jedan od uzroka epidemije malignih oboljenja u Srbiji

Uzroka je mnogo i na neke ne možemo uticati…

Aerozagađenje je veoma opasno i sigurno je jedan od razloga za epidemiju malignih bolesti u Srbiji, ocenio je pedijatar i hematoonkolog dr Dejan Škotić.

„U toku januara ove godine ogroman broj dece je imao infekcije disajnih puteva (respiratorne infekcije), a upravo aerozagađenje povećava broj respiratornih infekcija u nekoj sredini, uglavnom u gradovima. Dugotrajne posledice aerozagađenja ćemo tek videti za nekoliko godina”, rekao je on za portal Demostat.

Škorić je kazao da godišnje „imamo oko 50.000 novoobolelih od malignih bolesti i oko 300 dece i da je tokom januara, tri nedelje „vazduh bio veoma zagađen, bukvalno je smrdeo”.

„To se najviše osetilo u Beogradu i nekim drugim većim gradovima. Ista situacija se ponavlja godinama, mislim i da se pogoršava, a nema odgovarajućih reakcija države, ali i stanovništva. Ekološka svest je u proseku na nuli”, dodao je on, javlja Beta.

Neophodno je, kako je naveo, hitno uvesti filtere za vazduh za sve velike sisteme koji su najveći zagađivači (termoelektrane, fabrike), kao za filtere za otpadne vode, „jer je podjednako opasna zagađenost reka i zemljišta”.

„Država treba da onemogući uvoz starih automobila, da pooštri kontrolu već uvezenih i da se isključe iz saobraćaja vozila koja ispuštaju veliku količinu toksičnih-kancerogenih gasova. Takođe, država treba da omogući građanima jeftinije priključke za grejanje na gas”, rekao je on.

Škorić je kazao da je zaštita od aerozagađenja veća jer nošenje običnih maski ne pomaže, a niko neće 24 sata dnevno da nosi specijalne maske sa filterima.

„Ono što možemo da uradimo je da konzumiramo što više voća i povrća, da ne pušimo i ne boravimo u prostorijama gde se puši (u Srbiji je i dalje dozvoljeno pušenje u većini zatvorenih prostorija). Roditeljima male dece koja su najviše ugrožena, kao i hroničnim bolesnicima, savetujem odlazak iz gradova u periodima najvećeg zagađenja (naravno ako je to moguće)”, kazao je on.

(„Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

karcinommaligna oboljenjarak
Komentari (3)
Dodaj komentar
 • katarina

  Svaka cast Andrej, za sve ima para, a za to nema. Na nasem trzistu se pojavio Ambilife ruski (opet ruski), preciscivac vazduha, cisti vazduh od duvanskog dima i ostalih stetnih sastojaka.

 • ANDREJ

  Vec godinama,ova Vlada nije u stanju (ili jednostavno nece) da donese Zakon,o zabrani pusenja u zatvorenim prostorijama.Takodje,nece da uredi da svi veliki zagadjuvaci (toplane,elektrane,fabrike) moraju da imaju filtere koji u mnogom sprecavaju polucije otrovnih gasova.Takodje nemamo filtere,cela gradska kanalizcija,ide direktno u Savu i Dunav,bez ikakvih filtera.Zar nije bolje ,da taj novac koji izdvajamo,da kupujemo preskupo Rusko oruzje, damo na korisne stvarimda nam deca ne umiru od raka pluca,zbog zagadjenosti vazduha i voda.!

  • Dora

   Čekat ćemo mi još dok ni nešto ne urade, prosto došlo vreme da uzmeš, život u svoje ruke