Ovako izgledaju umišljeni bolesnici u 21. veku

Nekada je američki reditelj, glumac, scenarista i pisac Vudi Alen smatran za najvećeg hipohondra koji hoda kuglom zemaljskom. Toj tvrdnji u prilog najviše idu gotovo svi njegovi filmovi, u kojima glavni junak (ili junaci) pate od hipohondrije i od panike da se ne razbole od neke bolesti. I dok je Alen svemu tome davao neku vrstu crnohumorne note, u 21. veku hipohondrija je dobila novo područje delovanja u kojem svi hipohondri sveta mogu da se ujedine i razmene savete na jednom mestu. Naravno, reč je o internetu. Ako je broj onih koji veruju da pate od neke opake bolesti, uprkos tome što lekarske analize tvrde drugačije, nekada bio minimalan, danas je ta priča sasvim drugačija.

Razni medicinski (i drugi) forumi prosto vrve od pitanja, odgovora, analiza, deljenja iskustava i sličnog, a rečenica: „Bolje vebsajt danas nego lekar sutra„, postala je mantra virtuelnih hipohondara. Njihova osnovna karakteristika je to da zahvaljujući internetu sada mogu da rade ono što u realnom životu nikako ne bi mogli da sprovedu u delo. Umesto da obijaju pragove bolnica i sačekuju lekare i medicinske sestre, novi hipohondri ne moraju više da mrdnu nikud iz svog stana, dovoljno je da se uloguju i da počnu da krstare. Na internetu im niko neće zalupiti vrata i reći im da su simulanti ili hipohondri. Na internetu ovi „bolesnici“ od najobičnijih prehlada koji veruju da umiru od najcrnjih bolesti mogu da opravdaju svoje ubeđenje da na svetskoj mreži može da se otkrije „prava istina“ o njihovom zdravstvenom stanju.

Hipohondrija kao specifična vrsta poremećaja postoji odavno, to nije sporno, ali kao i sve bolesti evoluira zajedno s ljudskom vrstom i u određenom smislu se „unapređuje“ novim tehnologijama. Istina, ponekad radoznalost da se zaviri na neku od medicinskih tema može da bude dragoceni okidač da se poseti lekar (jer nas muškarce te posete u principu retko zanimaju sve dok ne padnemo u krevet) pa internet sam po sebi nije kriv za ekspanziju virtuelnih hipohondara. Međutim, ako ste prvi na internetu pročitali sve o novom gripu, ako ste ubeđeni da su informacije sa interneta 100% tačne i ako nakon posete lekaru na internetu tražite potvrdu za dijagnozu koju vam je on dao, onda ste u mnogo većem problemu nego što ste mislili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolestiforumihipohondrijainternet
Komentari (0)
Dodaj komentar