Ovo je najgore piće za vašu jetru, i ne, nije alkohol

Jetra filtrira toksine iz tela, stoga je važno održavati zdravim ovaj važan organ koji prečesto izlažemo pritisku čak i nesvesno.

Kada je reč o oštećenju jetre, zapravo, prvo se pomisli na alkohol, međutim, novo istraživanje pokazalo je da sasvim druga kategorija pića može još više oštetiti naš organ “filter”.

Framingham Heart Study, koja je započela u bostonskoj regiji 1948. godine, imala je veliki uticaj na odabir načina života ljudi.

Sada su istraživači objavili zanimljivo ažuriranje u kliničkoj gastroenterologiji i hepatologiji, bazirano na Framingham Heart Study.

Istraživački tim rekao je da je sproveo “prospektivnu opservacijsku studiju” koja je započela oko 2002. godine.

Pacijenti su prijavili koliko su često pili zaslađena pića ili gazirana pića, a istraživači su procenili učestalost nealkoholne masne bolesti jetre, stanja u kojem se višak masnoće skladišti u jetri.

Ova bolest takođe ne mora da dovede do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, ali može uzrokovati povećanje jetre i, posledično, bol.

Prema Framingham Heart Study, nealkoholna masna bolest jetre može se sprečiti eliminacijom slatkih pića, piše Novi list.

To je zato što, kako navode istraživači, česti korisnici slatkih pića (koji su izjavili da piju više od jednom dnevno do više od jednom nedeljno) imaju dva i po puta veću verovatnoću da će razviti bolest jetre nego oni koji ih ne konzumiraju.

U isto vreme, čak i “povremeni” konzumenti slatkih pića (tj. od jednom mesečno do manje od jednom nedeljno) još uvek su imali povećanje masnoće u jetri u poređenju s nekonzumentima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

najgorejetrapiće
Komentari (0)
Dodaj komentar