Ovo povrće preporodiće „pušačka“ pluća: 1 sastojak je ključan

Saznajte koja hrana oporavlja pluća kod pušača!

Ne samo aktivni već i pasivni pušači, odnosno oni koji su neprestano izloženi duvanskom dimu, u riziku su od razvoja opasnih i teških bolesti, a pluća su najčešće najugroženiji organ. Da biste neutralisali štetno dejstvo duvana, najbolje je da odmah prestanete da pušite, ali ako još uvek niste spremni za ovaj korak, makar uvedite u ishranu namirnice koje će pomoći da sačuvate pluća.

Istraživanja pokazuju da supstance koje se nalaze u paradajzu doprinose obnavljanju pluća koja su bila izložena duvanskom dimu kod aktivnih, ali i pasivnih pušača.

Američki naučnici sa Džon Hopkins univerziteta, zaključili su da elementi koji se nalaze u paradajzu  doprinose aktivnijem procesu oporavka pluća nakon dužeg izlaganja duvanskom dimu. Doktor Puriasev, pulmolog i jedan od istraživača, zaključio je da je najverovatnije reč o antioksidantu likopen, a kojim je ovo povrće bogato.

„Očigledno, ovo su eksperimentalni podaci. Likopen, koji se nalazi u paradajzu i kečapu, utiče na rad kardiovaskularnog sistema, preporučuje se za srčane udare, kao i za ishemijske bolesti“, primetio je pulmolog.

Takođe je naveo druge namirnice koje pomažu plućima pušača da se oporave, a to su:

životinjske masnoće,
pileći bujon,
jaja,
goveđa džigerica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

plucapovrće
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Zglobni Skoč

    Pojedete paradajz, i onda se sledeće dve nedelje ključne.Ili će pluća da vam se preporode, ili možda i neće.Baciće vas na respirator pa će on da vas dokusuri.A dok dočekate sezonu pravog paradajza iz nečije bašte, neće vas ni biti.Od ovog vodenastog iz plastenika nema vajde.Ni ukus, ni miris, ni bilo kakva korist.