Pametni telefoni dovode do ovog užasnog stanja

Predugo gledanje u mobilne telefone korisnike može dovesti u zabludu da su oslepeli ili da imaju probleme sa vidom.

Prema izveštaju britanskih lekara, osobi koja duže vreme u mračnoj prostoriji leži na boku u krevetu i gleda u pametni telefon ili tablet računar, u želji da uradi nešto drugo i okrene se na drugu stranu, može da se desi da iznenada izgubi vid, najčešće na jednom oku, a neretko i na oba. Srećom, to stanje je privremeno i traje najviše dva-tri minuta – bez opasnosti je za oštećenje vida.

Međutim, neke osobe su po prirodi paničari, pa ovakvo stanje kod njih može dovesti do uznemirenosti i nepotrebnih pregleda.

To stanje kratkotrajnog slepila zove se prolazni ishemični napad i rezultat je privikavanja oka na mračnu prostoriju. Slično je kao kada iz veoma svetle prostorije naglo uđete u mračnu ili kod vozača, kada prilikom jako sunčanog dana uđu u neosvetljeni tunel na putu.

Što se tiče slučaja sa telefonima (malim svetlim ekranima), ukoliko osoba leži na krevetu, na primer, na levom boku, u tom slučaju levo oko često bude poluzaklonjeno od jastuka i desno oko je prilagođenije na svetlost u odnosu na levo. Kada osoba posle toga isključi telefon, ona ima problem da desno oko prilagodi mraku u odnosu na levo, tako da ima osećaj da je izgubila vid na desnom oku.

Istraživanje navodi primer dve žene starosti 22, odnosno 40 godina, koje su prijavile česti gubitak vida u toku večeri na jednom oku, kao i probleme sa očima tokom buđenja u trajanju do 15 minuta. Obe žene su išle na magnetnu rezonancu i eho kardiogram pre nego što su im lekari objasnili da je to normalna pojava pošto su obe ispričale da često uveče koriste mobilne telefone u krevetu za čitanje.

Istraživanje navodi kao rešenje pogled na telefon sa oba oka, ili bar prigušenu svetlost u sobi. Na taj način oba oka će zadržati istu adaptaciju na svetlo i manje su šanse za „privremeno slepilo“.

Pored toga, potrebna je edukacija da bi ljudi lakše razumeli razlog mogućeg trenutnog gubitka vida. Iako se svako oseća neprijatno prilikom gubitka vida, makar i privremeno, ove informacije mogu pomoći u boljem razumevanju takvog stanja i izbegavanju neepotrebnih pregleda.

Informacije mogu pomoći i lekarima da u slučajevima kada im pacijenti prijave trenutne gubitke vida znaju koje pitanje prvo da im postave, a to je korišćenje mobilnih telefona, naročito u mračnim prostorijama.

Podsećamo sve korisnike pametnih telefona i tablet računara da izbegavaju dugotrajno gledanje u mraku u trepćući ekran, jer to utiče na kvalitet spavanja i izazivanje nesanice, a gledano dugoročno, oštećuje vid.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ekranimobilni telefonipametni telefonitablet računari
Komentari (0)
Dodaj komentar