Pazite: Čišćenje kuće šteti kao 20 cigareta dnevno

Čišćenje kuće za žene je podjednako loše kao da popuše kutiju cigareta dnevno, pokazalo je najnovije istraživanje. U istraživanje je bilo uključeno 6.235 žena i muškaraca čije je stanje provereno nakon 20 godina. Ispitanici su odgovarali na pitanja da li redovno čiste svoju kuću, prenose mediji u regionu

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su čistile, bilo kod kuće čak i samo jednom nedeljno ili kao profesionalne čistačice, imale ubrzano smanjenje kapaciteta pluća, piše Daily Mail.

Smanjenje funkcije pluća za obe se grupe može da se usporedi s pušenjem 20 cigareta dnevno 10 do 20 godina. Zato, autori studije upozoravaju da čišćenje kod žena može predstavljati rizik za bolesti disajnih puteva.

Objašnjavajući učinak hemikalija iz sredstava za čišćenje na pluća, istraživači su rekli da manje upale tokom niza godina mogu dovesti do trajnog oštećenja disajnih puteva, a trajna oštećenja mogu proizaći i iz stalne izloženosti nakon početka astme povezane s čišćenjem.

Kod muškaraca, bilo da su čistili samo kod kuće ili profesionalno, nije pronađena takva povezanost. Stručnjaci kažu da je to verovatno zato što su pluća kod muškaraca manje osetljiva na uticaj hemikalija u sredstvima za čišćenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cigaretačišćenje kućepušenje
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • bambi

    Znaci, zakljucak je, zivimo u govnima! Juuuuupiiiiiiii!

  • Čistunac

    Da čistimo sodom bikarbonom,vodom, sapunicom i tečnošću za sudove,bez jakih hemikalija ili da se ubuđamo?Od svega se pravi filozofsko pitanje.

    • Anonimni

      samio smo krivi. Mi smo stvorili bakterije koje sad moramo da uklanjamo sa jakim sredstvima koja su otrovna i za nas. Ranije je bila dovoljna voda

  • Skretnicar

    Molom samo polni sastav istrazivaca ???? Koliko je bilo muskih i koliko zenskih odnosno ko je platio israzivanje ?